Čokoladna torta je uvijek dobar izbor, bilo da se radi o rođendanima, proslavama ili običnom vikendu uz druženje s najmilijima.
Toliko je jednostavna za izradu da vam ne treba mikser, sve se radi u jednoj posudi i pomiješa pjenjačom. Glavni sastojak je vrela voda, ona ovoj torti taj prepoznatljivi fudge okus koji svi obožavamo.
Kad smo na otoku, ovu tortu volim raditi jer je jednostavna i jer svi traže komad više, a otkad smo ugradili Delimano slavinu s integriranim grijačem vrela voda u kuhinji nam je dostupna za svega 10 sekundi.
JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA ZA SVE PRIGODE
SASTOJCI ZA KALUP PROMJERA 24-26 CM
- 210 g glatkog brašna
- 65 g kakaa
- 280 g šećera
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 0,5 žličice soli
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 220 ml vrele vode
- 2 žličice ekstrakta vanilije
KREMA (ČOKOLADNI GANACHE)
- 300 g vrhnja za šlag
- 300 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA
PRVO NAPRAVITE KREMU
- Čokoladu iskidajte na manje komadiće te je stavite u posudu otpornu na toplinu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade. Miješajte špatulom dok ne postignete sjajnu i kompaktnu smjesu. Ohladite u hladnjaku na pola sata te pjenjačom izradite.
ZA BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- U posudu stavite prosijano brašno i kakao. Dodajte im šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Promiješajte pa dodajte jaja, mlijeko, ulje, vrelu vodu te vaniliju. Pjenjačom sve sjedinite, nemojte premijesiti kako smjesa ne bi postala žilava.
- Prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje te namastili.
- Pecite 30-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ohladite te ga obložite kremom.