Falafel je jelo koje dolazi s Bliskog istoka. Glavni sastojak ovog jela je slanutak, iako netko koristi i bob. Flalafel me kupio na prvu. Kako i ne bi kad sadrži slanutak (zaljubljenik sam ove mahunarke). Jako se jednostavno priprema i jelo je gotovo za tren. Ako prethodno namočite slanutak, jasno.
Znate li da slanutak možete jesti kao zamjenu za meso. Sadrži manje kalorija, a gotovo jednako proteina.
Kod arapsih jela volim taj dašak začina, mirisa… Jedno od mjesta koje mi se nalazi na samom vrhu bucket liste je arapska tržnica začina.
Vi svoje falafele možete prilagoditi vašim željama, pa recimo smanjiti mljeveni kim ili ga izostaviti, dodati origano umjesto korijandera, malo pojačati peršin itd.
Također, falafel možete raditi i u obliku pogačica. Ja ih radim okrugle. Savjetovala bih vam da koristite svježi slanutak, a ne onaj iz konzerve. Razlika je u okusu i teksturi falafela.
Falafel možete poslužiti uz razne priloge. Možete ga staviti u tortilju, na naan ili poslužiti uz salatu.
FALAFEL
SASTOJCI
- 400 g slanutka
- 3 češnja češnjaka
- pola šake svježeg peršina
- pola šake svježeg korijandera
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice mljevenog chillija
- sol i papar
- 50 g brašna
- 3 žlice prezle
- 1 žlica sezama (po želji)
PRIPREMA
- Slanutak namočite u vodi večer prije.
- Sutradan namočeni slanutak procijedite pa 2/3 usitnite u sjeckalici. Usitnjeni slanutak prebacite u posudu.
- U sjeckalicu dodajte preostali slanutak, češnjak i sve začine ( peršin, korijander, kim, chilli, sol i papar) te sve dobro usitnite. Prebacite u posudu s preostalim slanutkom.
- Dodajte brašno, prezlu i sezam. Izmješajte smjesu dok ne postane kompaktna.
- Oblikujte kuglice ili pogačice. Ja oblikujem kuglice težine 20 grama.
- U lonac s debljim dnom ugrijte ulje za prženje. Oblikovane falafel kuglice pržite s obje strane dok ne porumene. Trebat će vam 1,5 – 2 minute za svaku stranu.
- Falafele poslužite tople. Ja sam svoje falafele poslužila uz salatu i preljev od jogurta.
TIPS & TRICKS
- Idealana temperatura ulja za prženje je 170 stupnjeva. Ako nemate kuhinjski termometar tada u ugrijano ulje uronite drvenu dršku. Ako vam se oko nje stvaraju ravnomjerni mjehurići tada je ulje spremno. Ako vam se prejako stvaraju veliki mjehuri tada ste pregrijali ulje.
Pozdrav,
Možete koristiti slanutak iz konzerve iako to ne bi savjetovala. Razlika je u okusu i teksturi. Iako, netko radi falafele i s konzerviranim slanutkom također.
Lp,
Nina