Ako se dosada niste susreli s ovim džemom, zvučat će vam neobično. Zar ne? No, znate li da je rajčica voće? E, pa, zašto je onda ne spremiti u nekoj slatkoj varijanti.
Ovaj džem je kombinacija slatke rajčice iza koje se razvijaju predivni začini, uz dozu čilija. Vjerujte mi, ovo morate probati! Sezona rajčica je pri kraju i sada je idealno vrijeme za pripremu zimnice. Pogotovo ako imate domaće rajčice, šteta je ne uživati u njima i kroz ostatak godine.
Ja u džemu od rajčica koristim muscovado tamni smeđi šećer. On sadrži veći postotak melase (nusprodukt nastanka šećera koji sadrži razne hranjive stvari) i koji ima specifičan okus sličan karamelu. Melasa i rajčica se savršeno slažu. Naravno, možete koristiti i drugi smeđi šećer, po vašem ukusu. Muscovado tamni šećer će vam džem potamniti zbog svoje tamne boje, ako koristite druge, svjetlije šećere, džem će biti crvenkastije nijanse.
Džem od rajčica namažite na kruh uz kombinaciju slanog sira po vašem izboru, poslužite ga na slatkom tostu s voćem ili na slanim krekerima s mozzarellom i svježim origanom.
DŽEM OD RAJČICA
SASTOJCI
- 1,5 kg svježih rajčica
- 1 čili papričica
- 200 g muscovado tamnog smeđeg šećera ili drugog smeđeg šećera
- 1 štapić cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- dva klinčića
- sok pola limuna
PRIPREMA
- Rajčice operite i prepolovite na četvrtine. Odstranite im dio (kapicu) gdje je bila peteljka. Čili papričicu prepolovite i izvadite sjemenke.
- Prepolovljene rajčice i čili papričicu stavite u lonac. Dodajte im sve začine ( muscavado šećer, cimet, đumbir, kardamom, klinčić i sok limuna).
- Kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne zakuha, a rajčice puste vodu. Smanjite i nastavite kuhati na umjerenoj vatri.
- Kuhajte dok se džem ne zgusne, odnosno dok se ne reducira voda iz rajčica. Ja sam kuhala 1,5 sat. Pri kraju kuhanja je potrebno češće miješati kako bi izbjegli da se džem zalijepi za dno lonca.
- Džem spremite u sterilizirane staklenke i držite ga na suhom i tamnom mjestu.
KAKO PRAVILNO POHRANITI DŽEM U STAKLENKE?
- Staklneke operite.
- Pećnicu ugrijte na 115 stupnjeva. Kada se ugrijala, ugasite je.
- Staklenke stavite u ugrijanu, ugašenu pećnicu na 10-15 minuta. Ako imate koristite metalne čepove, stavite i njih.
- Pažljivo ih izvadite iz pećnice. Vrući džem sipajte u tek izvađene, vruće staklenke. Odmah ih zatvorite.
- Okrenite ih na par minuta naopako (vakum će se stvoriti) pa ih okrenite na pravu stranu i vratite ih u ugašenu pećnicu.
- Ostavite ih nekoliko sati. Ovo se zove proces sporog hlađenja.
TIPS & TRICKS
- Za džem koristite zrelije rajčice. Ja sam koristila sortu šljivar. Možete koristiti i pelat. Kuhate ih s korom.
- Muscovado smeđi šećer možete zamijeniti drugim smeđim šećerom.
- Sa začinima se možete igrati. Ovisno o vašem ukusu, nadodajte anis, kim i sl. Meni je baš ovakav džem savršen.
- Moje čili papričice su jako ljute, pa sam koristila jednu. Možete korisititi i dvije na ovu dozu. Čili papričicama je bolje izvaditi sjemenke (one sadrže dosta ljutog okusa u sebi).
- Ako nemate svježe čili papričice, stavite pola žličice čilija u prahu.
Dobar tek!