Domaći mlinci su mi jedno od najdražih priloga uz pečenje. Kako u Dalmaciji nisu uobičajeni, moje bake i mama ih nikada nisu spremale tako da sam ih prvi put probala na jednom obiteljskom ručku moje prijateljice.
Tjestenina ima posebno mjesto u mom životu, s njom bih mogla započeti i završiti svaki dan. Jasno vam je onda da su mi mlinci postali must have prilog.
Recept za ove mlince je bazičan, kakav bi i trebao biti. Dobila sam ga od prijateljičine bake. I iako ja svoje mlince pečem u pećnici, a ne na štednjaku na drva, jako su ukusni. Osim toga, mlince je iznimno lagano napraviti. Kada ih jednom savladate, neće više nikada posegnuti za kupovnima.
DOMAĆI MLINCI
SASTOJCI
- 350 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 jaje L veličine
- 1 žličica soli
- 220 ml mlake vode
PRIPREMA
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno. Dodajte mu sol. U sredini napravite manju udubinu i dodajte razmućeno jaje. Sada dodajte mlaku vodu i zamijesite tijesto nastavkom za tijesto ili rukama.
- Tijesto dobro izradite pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu i prekrijte čistom kuhinjskom krpom kako bi odmorilo. Ostavite ga pola sata.
- Pećnicu upalite na 220 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte skroz tanko pa ga po želji dodatno iskidajte rezačem za tijesto na trake.
- Tijesto postavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pa pecite 5 – 7 minuta, odnosno dok vam mlinci ne poprime željenu boju.
- Mlince spremite u zatvorenu posudu ili u papirnatu vrećicu na suho i hladno mjesto te potrošite unutar 3 mjeseca.
- Kada ih odlučite koristiti, mlince natrgajte na komadiće, prelijte kipućom posoljenom vodom i ostavite 5 – 7 minuta pokrivene kako bi omekšali. Mlince procijedite, stavite u posudu za posluživanje i prelijte željenim preljevom.
Dobar tek!