Čokoladni kolač s glazurom od čokolade i mente i neodoljivim komadićima candy cane lizalica je prvi u nizu blagdanskih recepata koje vam spremam za ovu godinu.
Čokoladni, sočni biskvit i ganache su moj omiljen odabir, uvijek. S ovakvom kombinacijom naprosto ne možete pogriješiti. S tim da je ovo razina više. I to baš, baš razina više. Menta u glazuri, savršen hint za vaše nepce i nadolazeće blagdane. Ja sam stavila pola žličice, vi se možete poigrati s okusom i smanjiti ili nadodati mentu. Aromu mente možete pronaći u svim većim trgovačkim lancima po cijeni od oko 10-ak kn.
Candy cane lizalice na kolaču, apsolutno obožavanje. Ovako bilo koji kolač pretvorite u božićni. Ovaj biskvit možete raditi i u obliku kuglofa ili pravokutnika pa ga rezati na kockice. Na vama je da odaberete kako ćete ga poslužiti.
Nadam se da se veselite nadolazećim blagdanima i da ste u potrazi za novim, jednostavnim i preukusnim kolačima.
ČOKOLADNI KOLAČ S GLAZUROM OD ČOKOLADE, MENTE I CANDY CANE-A
SASTOJCI
- 250 g maslaca
- 190 g šećera
- 4 velika jaja
- žličica arome vanilije
- 90 g mlijeka
- 150 g glatkog brašna
- 65 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
GLAZURA
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 g vrhnja za šlag
- 1/2 žličice arome mente
- 1 kom candy cane lizalica
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 10 x 30 cm.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac i šećer pa ih pjenasto izradite. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Kada se jaje povezalo sa smjesom dodajte sljedeće i tako dok ne dodate sva jaja.
- Sada dodajte mlijeko i aromu vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol pa ih dodajte smjesi s jajima. Kratko sve povežite mikserom, pazite da su rubovi i dno zdjele također podjednako izrađeni.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite u kalupu 10 – 15 minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
- Ohlađen kolač prelijte glazurom i pospite usitnjenim candy cane lizalicama.