Čokoladni kolač s glazurom od čokolade i mente i neodoljivim komadićima candy cane lizalica je prvi u nizu blagdanskih recepata koje vam spremam za ovu godinu.

 

Čokoladni, sočni biskvit i ganache su moj omiljen odabir, uvijek. S ovakvom kombinacijom naprosto ne možete pogriješiti. S tim da je ovo razina više. I to baš, baš razina više. Menta u glazuri, savršen hint za vaše nepce i nadolazeće blagdane. Ja sam stavila pola žličice, vi se možete poigrati s okusom i smanjiti ili nadodati mentu. Aromu mente možete pronaći  u svim većim trgovačkim lancima po cijeni od oko 10-ak kn.

 

Candy cane lizalice na kolaču, apsolutno obožavanje. Ovako bilo koji kolač pretvorite u božićni. Ovaj biskvit možete raditi i u obliku kuglofa ili pravokutnika pa ga rezati na kockice. Na vama je da odaberete kako ćete ga poslužiti.

 

Nadam se da se veselite nadolazećim blagdanima i da ste u potrazi za novim, jednostavnim i preukusnim kolačima.

 

ČOKOLADNI KOLAČ S GLAZUROM OD ČOKOLADE, MENTE I CANDY CANE-A

SASTOJCI
  • 250 g maslaca
  • 190 g šećera
  • 4 velika jaja
  • žličica arome vanilije
  • 90 g mlijeka
  • 150 g glatkog brašna
  • 65 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

GLAZURA

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 g vrhnja za šlag
  • 1/2 žličice arome mente
  •  1 kom candy cane lizalica

 

PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 10 x 30 cm.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac i šećer pa ih pjenasto izradite. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Kada se jaje povezalo sa smjesom dodajte sljedeće i tako dok ne dodate sva jaja.
  3. Sada dodajte mlijeko i aromu vanilije.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol pa ih dodajte smjesi s jajima. Kratko sve povežite mikserom, pazite da su rubovi i dno zdjele također podjednako izrađeni.
  5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Kolač ostavite u kalupu 10 – 15 minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
  7. Ohlađen kolač prelijte glazurom i pospite usitnjenim candy cane lizalicama.