Domaći graham krekeri su keksići koje često radim. Obožavam ih vidjeti u vitrini u staklenoj kutiji za kekse. Ovi keksići su mi za sve: za čaj, kavu, mlijeko, smoothie, puding ili uz neku finu kremu.
Ako niste znali, graham je integralno brašno koje se dobiva usitnjavanjem cijelog zrna pšenice, bez prosijavanja. Zbog toga je ovo brašno tamnije boje. Ujedno, bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima. Keksići rađeni od graham brašna imaju bogatiji okus te ostaju duže svježi.
Graham krekeri su mi ujedno i najbolja podloga za cheescake. Samo ih usitnim u sjeckalici i dodam im malo otopljenog maslaca. I to je to. Možete ih kombinirati s kremom od sira, čokolade ili s čim god poželite.
Ja ih radim u obliku kvadrata i režem ih rezačem. Vi možete koristiti bilo koji kalup po vašoj želji.
DOMAĆI GRAHAM KREKERI
SASTOJCI
- 120 graham brašna
- 95 g glatkog brašna
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bkarbone
- 1/2 žličice cimeta
- 115 g maslaca sobne temperature
- 70 g smeđeg šećera
- 1 jaje L veličine
- 1 žlica meda
PRIPREMA
- U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (glatko brašno, graham brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet).
- Maslac, šećer i med mikserom pjenasto izradite. Dodajte im jaje i miksajte dok se sve ne poveže.
- Smjesi maslaca, šećera i jaja sada dodajte suhe sastojke. Miksajte dok vam smjesa ne postane kompaktna.
- Tijesto ćete najbolje razvaljati između dva papira za pečenje. Na radnu podlogu postavit papir za pečenje i pobrašnite ga.
- Tijesto za krekere stavite na sredinu papira. Preko tijesta postavite drugi papir za pečenje. Valjkom razvaljajte tijesto na debljinu 3-4 milimetra.
- Razvaljano tijesto zajedno s papirima za pečenje prebacite na lim i stavte u hladnjak na pola sata kako bi se stislo.
- Tijesto potom iskidajte rezačem ili nožem na kvadrate veličine 6 x 6 centimetara. Svaki kvadrad probodite vlicom na nekoliko mjesta.
- Tijesto zajedno s papirom za pečenje prebacite u zamrzivač na pola sata.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje.
- Tijesto izvadite iz zamrzivača pa oblikovane keksiće posložite na lim ostavljajući razmak između svakoga.
- Pecite ih 13 – 17 minuta, odnosno dok ne poprime blago rumenu boju. Trebaju vam ostati mekani nakon pečenja.
- Keksiće prebacite na rešetku dok se ne ohlade, potom ih spremite u kutiju za kekse.
Dobar tek!