Uvijek sam kupovala razne zobene kekse i bili su mi prefini. Nikad mi nije padalo na pamet da ih i sama pokušam napraviti do nedavno. Djelovalo mi je zahtjevno, a ionako u dućanima ima izbora na pretek pa ćemu onda raditi domaću varijatu i gnjaviti se s tim? Domaća varijata nema nikakve dodatke, a miris pečenih keksića je predivan, vjerujte mi. Jako brzo su postali jedni od naših omiljenih.

Danas vam donosim svoju varijantu. Iako su svi recepti jako slični, postoji razlika. Isprobavanjem sam, naposljetku došla do ovog omjera i meni je idealan. Mekani su, nisu masni, ostaju svježi danima nakon što ih ispečete i predivno mirišu, a što je nabolje trebat će vam najviše pola sata da ih pripremite i ispečete. Može recept, zar ne?

 

ZOBENI KEKSI SA KOMADIĆIMA ČOKOLADE

S A S T O J C I
  • 180 g glatkog brašna
  • 300 g zobenih pahuljica
  • 125 g smeđeg šećera
  • 50 g bijelog šećera
  • 220 g maslaca
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 g čokoladnih kapljica ili grubo sjeckane čokolade
P R I P R E M A
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Zobene pahuljice usitnite u blenderu na manje komadiće.
  2. U posudi pomiješajte usitnjene pahuljice, brašno i prašak za pecivo.
  3. Maslac sobne temperature mikserom umutite sa šećerom (smeđim i bijelim) pa uspite u posudu sa pahuljicama i brašnom.
  4. Dodajte jaja pa mikserom na najlaganijem modu sjedinite smjesu.
  5. Dodajte čokoladne kapljice i umješajte ih žlicom.
  6. Pleh obložite papirom za pečenje pa žlicom vadite smjesu i rukama rubove oblikujte u krug. Neka vam svi keksići budu što sličnije veličine kako bi se jednako ispekli. Moji imaju oko 35 g svaki.
  7. Pecite ih 15-20 minuta, ovo ovisi o jačini vaše pećnice. Ja svoje pečem točno 17 minuta, vama će možda trebati manje ili koja minuta više. Kada vam keksići počnu tamniti, onda su gotovi. Pazite da ih ne prepečete jer će biti suhi. Kada se ispeču budu mekani pri vrhu, nemojte da vas to zavara, vodite se njihovom bojom. Znaći, čim počnu tamniti to je to!
T I P S & T R I C K S
  • Čokoladne kapljice možete zamijeniti komadićima čokolade. Pripazite da komadići ne budu preveliki jer će se rastopiti i iscuriti.
  • Zobene kekse možete raditi i s nekim od orašastih plodova poput mljevenih oraha. Količinu zobenih pahuljica umanjite za količinu oraha. Vodite računa da zobenih pahuljica treba biti u većem omjeru od oraha kako bi se zadržao okus.
  • Ako volite hrskavije kekse dio zobenih pahuljica nemojte miksati nego ih ostavite u izvornoj veličini.

Dobar tek!