Zima je godišnje doba kojem se posebno veselim. Tada mi topli mirisi iz pećnice na poseban način ispune dom. I iako svako godišnje doba ima svoje predivne recepte, zimski su mi daleko najdraži.

 

Orašasti plodovi, mirisni začini, šalica toplog čaja ili kave… idealno. Zimska torta je kombinacija biskvita od tostiranih lješnjaka i predivne kreme od mascarpone sira. Tostirani lješnjaci dodatno prodube okus biskvitu, uz prstohvat začina i vaniliju dobit ćete mekani biskvit prepun okusa. Idealan za nježnu kremu poput ove od mascarponea. Mascarpone možete zamijeniti bilo kojim sirnim namazom po želji.

 

Zimski ugođaj torta duguje kokosovim mrvicama koje nalikuju snijegu te šećeru na listićima ružmarina. Pod Tips & Tricks sam vam napisala kako postići taj efekt.

ZIMSKA TORTA S MOTIVOM ŠUME

SASTOJCI

BISKVIT

  • 10 jaja L veličine, odvojeno
  • 300 g šećera (dva puta po 150 g)
  • 250 g samljevenih lješnjaka, prethodno tostiranih po želji
  • 45 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • žličica arome vanilije
  • žličica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, anis), po želji

KREMA

  • 500 g mascarpone sira
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 125 g šećera u prahu
  • aroma vanilije, po želji

DODATNO

  • grančice ružmarina
  • kokosove mrvice za posipanje
PRIPREMA
  1. Pripremite dva kalupa promjera 18 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite. Pećnicu palite na 180 stupnjeva.
  2. Lješnjake prvo tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva 10- ak minuta. Tostirani lješnjaci će dati dublji okus, no ovaj korak možete i preskočiti. Tostirane lješnjake ohladite pa sameljite.
  3. Žumanjke pjenasto izradite s polovicom šećera (150 g). Neka vam se smjesa udvostruči i posvijetli, miksajte je mikserom na najjačoj brzini 7-10 minuta.
  4. Žumanjcima dodajte mljevene lješnjake i brašno. Kratko povežite smjesu.
  5. Bjelanjke stucite u snijeg s preostalih 150 g šećera. Kada se bjelanjci zapjene dodajte im 1/3 šećera i miksajte pola minute, potom dodajte drugu trećinu, miksajte pa na kraju i zadnju trećinu. Miksajte dok ne dobijete soft peak, srednje čvrst snijeg kako bi ga lakše mogli umiješati.
  6. Smjesi sa žumanjcima oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka koristeći špatulu.
  7. Smjesu ravnomjerno prebacite u oba kalupa. Pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Ohlađene biskvite prerežite po sredini kako bi  dobili ukupno 4 kore.

KREMA

  1. Mascarpone sobne temperature, vrhnje za šlag (hladno), šećer u prahu i aromu vanilije stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Krema je odmah spremna za korištenje.

SAGANJE

  1. Na pladanj za torte stavite prvu koru, premažite je s kremom, složite drugu koru, premažite je kremom, potom treću koru, premažite kremom i na kraju postavite zadnju koru. Cijelu tortu premažite preostalom kremom. Zagladite rubove pomoću špatule.
  2. Tortu ohladite minimalno 2 sata prije posluživanja. Ukrasite je gračicama ružmarina, keksićima, mrvicama kokosa ili po želji.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako želite kristaliće šećera na grančicama ružmarina, tada skuhajte sirup od jednake količine šećera i vode (100 g je dovoljno – znači 100 g vode i 100 g šećera). Grančiće umočite u ohlađeni sirup pa potom listiće uronite u šećer. Neka vam se granče osuše prije korištenja.

 

Dobar tek!