Kada sam razmišljala o uvodnom tekstu za ovu tortu, padalo mi je na pamet samo da želim napisati da je baš jako volim. I to je sve! Nisam imala pretjerano puno ideja. Ovo se, vjerujem, događa sa stvarima za koje mislimo da im ne treba uvod. Da su same po sebi dovoljne da kažu što trebaju.

 

Tortu sam nazvala zimska jer je biskvit tako lijepo sladak, prožet medom i zimskim začinima. Dok je pečete osjetite miris toplog cimeta i đumbira. Meni je ovo najljepše zimi, dok je vani hladno. Zimski mirisi ispune dom posebnom toplinom.

 

Krema je swiss merinque buttercream, odnosno krema od bjelanjaka, šećera i maslaca. Meni je ovo jedna od dražih krema. Možete je koristiti za jako puno toga, možete je bojati, dodavati joj arome i sl. Idealna je za oblaganje torti. Ja sam joj dodala i karamel kako bi poprimila blagu nijansu i taj prepoznatljivo slatkasti okus.

 

I zadnja komponenta torte je karamel. On je dao prepoznatljivi izgled i okus ovoj torti i podigao je na jednu višu razinu. Jednostavno savršena kombinacija. Karamel možete pripremiti unaprijed i držati ga u hladnjaku. Kasnije ga samo ugrijte na pari ili u mikrovalnoj dok vam dovoljno ne omekša.

 

ZIMSKA TORTA S KARAMELOM

 

SASTOJCI

BISKVIT

  • 300 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 3 jaja L veličine
  • 100 g bijelog šećera
  • 80 g smeđeg šećera
  • 50 ml ulja
  •  3 žlice meda
  • 170 ml mlijeka

KARAMEL

  • 200 g šećera
  • 65 ml vode
  • 150 ml vrhnja za šlag sobne temperature
  • 100 g malaca sobne temperature

 

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  •  5 bjelanjaka (200 g)
  • 270 g šećera
  • 320 g maslaca sobne temperature
  • 2 žlice karamela
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 – 20 cm. Dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem u tankom sloju.
  2. Maslac i obje vrste šećera pjenasto izradite. Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Tek kada se dodano jaje potpuno sjedini sa smjesom dodajte sljedeće. Dodajte med i sve kratko izmiksajte.
  3.  U zasebnu posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i đumbir.
  4. Dodajte pola količine brašna smjesi s maslacem, šećerom i jajima. Promiješajte.
  5. Dodajte mlijeko i preostalo brašno i sve sjedinite mikserom na najlaganijoj brzini. Ovo možete napraviti i špatulom.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
  7. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Ostavite u kalupu 10-ak minuta, pa ohladite na rešetki do kraja.

KARAMEL

  1. Sve sastojke pripremite.
  2. U lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru staviti šećer i vodu. Promiješajte samo dok se šećer ne krene topiti. Od ovog trenutka ne miješajte.
  3.  Kada primijetite da otopljeni šećer kreće poprimati tamniju boju i da iz bijela prelazi prama smećkastoj obratite pažnju. Sada su u pitanju sekunde. Neka vam šećer dobije smeđu nijansu, ali pazite da ne potamni previše jer će zagorjeti. Vodite se mirisom, kada osjetite slatki miris karamela ostavite još nekoliko sekundi i trebali bi postići željenu boju.
  4. Odmah maknite s vatre i dodajte vrhnje za šlag (sobne temperature). Vrhnje lijevajte u tankom mlazu miješajući cijelo vrijeme. Karamel će jako pjeniti, nemojte da vas to prepadne, tako treba biti. Sada dodajte maslac sobne temperature pa miješajte dok se potpuno ne otopi.
  5. Vratite na vatru još minutu uz stalno miješanje.
  6. Karamle prebacite u čistu posudu i ostavite na sobnoj temepraturi dva sata. Potom ga možete koristiti ili spremiti u hladnjak do 14 dana.

 

SWISS MWRINGUE BUTTERCREAM

  1.  Bjelanjke sobne temperature i šećer stavite u čistu posudu otpornu na toplinu ili posudu ok eletričnog miksera. Posudu postavite na lonac s kipućom vodom pazeći da voda ne dodiruje posudu. Pjenjačom cijelo vrijeme miješajte šećer i bjelanjke sve dok vam se šećer ne rastopi, odnosno dok pod prostima više ne osjetite granule.
  2. Posudu maknite s pare, pobrišite dno i postavite na mikser. Miksajte od najniže prema najvišoj brzini miksajući u smjeru kazaljke na satu.
  3. Dodajte maslac sobne temperature (neka bude malo hladan, pazite da nije premekan). Dodajite komad po komad maslaca miksajući cijelo vrijeme.
  4. Nakon 6-8 minuta bi trebali dobiti čvrstu kremu. Ukoliko primijetite da se krema razdvaja za vrijeme miksanja samo nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
  5. Dodajte karamel i smiksajte kremu još pola minute.
  6. Kremu odmah koristite.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite biskvit okrenut naopako (donja strana iz kalupa neka bude okrenuta prema gore).
  2. Na biskvit postavite 1/3 kreme. Ja se koristim slastičarskom vrećicom.
  3. Postavite drugi biskvit također naopako. Na biskvit stavite drugu trećinu kreme.
  4. Postavite treći biskvit (naopako) pa s tankim slojem premažite cijelu tortu. Spremite je u hladnjak na pola sata. Kada se krema stisla premažite je s ostatkom kreme.
  5. Gornji dio torte ukrasite karamelom.

 

Dobar tek!