Volite li palačinke? Ma, tko ih ne voli. Palačinke su toliko dugo u našim domovima, da iskreno, ne znam tko ih nije barem jednom napravio.

 

Danas možete pronaći bezbroj različitih recepata, kombinacija i okusa. No, meni su ipak najdraže ove. Klasične, punjene sirom i zapečene u pećnici.

 

Jer, neki klasici poput ovoga su s razlogom toliko dugo na našim stolovima.

ZAPEČENE PALAČINKE

SASTOJCI

PALAČINKE

  • 300 g glatkog brašna
  • 600 ml mlijeka (ja koristim punomasno)
  • 2 jaja L veličine
  • 50 ml ulja
  • prstohvat soli

NADJEV

  • 250 g svježeg sira po izboru
  • 1 jaje L veličine, odvojeno
  • korica pola limuna
  • 50 g šećera
  • 25 g maslaca sobne temperature

DODATNO

  • 180 g kiselog vrhnja
  • malo maslaca sobne temperature
  • šećer u prahu za posipanje, po želji
PRIPREMA

PALAČINKE

  1. Brašno stavite u posudu od električnog miksera. Dodajte mlijeko pa brzo i energično promiješajte.
  2. Dodajte razmućena jaja, sol i koricu limuna. Sve dobro izradite.
  3. Po potrebi smjesu procijedite (ako su vam se stvorile grudice).
  4. Na ugrijanoj tavi za palačinke ispecite palačinke. Neka vam se ohlade.

NADJEV

  1. Pomiješajte sir, žumanjak, koricu limuna, šećer i maslac.
  2. Stucite snijeg od bjelanjka i lagano ga umiješajte u smjesu.
SLAGANJE
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite posudu za pečenje (moja je dimenzija 20 x 25 cm i palačinke su složena u dva reda).
  2. Dno posude premažite maslacem.
  3. Na svaku palačinku postavite malo smjese od sira, zarolajte je i složite u posudu za pečenje.
  4. Kada ste gotovi s prvim redom, premažite ga kiselim vrhnjem.
  5. Složite preostale palačinke na jednak način te ih premažite preostalim kiselim vrhnjem.
  6. Zapecite u pećnici 20-25 minuta, odnosno dok vam palačinke ne poprime lijepu rumenu boju.
  7. Gotove palačinke po želji pospite šećerom u prahu. Poslužite tople.

 

Dobar tek!