Victoria sponge je tradicionalni engleski kolač koji se poslužuje uz popodnevni čaj. Zovu ga još i Victoria sendvich jer izrezan podsjeća na sendviče.

 

Biskvit ovog kolača je moj omiljeni. Jako je mekan, ukusan i spužvast. Cijela ljepota ovog kolača je njemu, kako mu i samo ime govori.

 

Punjenje se sastoji od sloja džema i šlaga, a cijeli kolač se pospe sa šećerom u prahu. Ako ga radite ljeti, tada džem možete zamijeniti svježim voćem, poput jagoda, malina i sl.

 

Meni je najdraži s domaćim džemom od borovnica ili onim od šljiva.

 

Recept je jako jednostavan, vidjet ćete. Bitno da se pridržavate mjera i nekoliko savjeta kod izrade. Ako ste početnik u izradi slastica, ovo je idealan kolač za vas. Bogatog je okusa, divnog spužvastog biskvita i brze izrade.

 

Na mom kolaču se nalaze prskalice s brojem 3.000. Toliko je već pratitelja na mom instagramu. Htjela sam to proslaviti i podijeliti s vama. Hvala vam na svemu!

 

 

VICTORIA SPONGE ILI TRADICIONALNI ENGLESKI BISKVIT KOLAČ

SASTOJCI

ZA BISKVIT

  • 4 jaja
  • 225 g šećera
  • 225 g glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 225 g maslaca sobne temperature

ZA PUNJENJE

  • 100 g džema po izboru, ja sam koristila domaći džem od šljiva
  • 150 ml vrhnja za šlag

DODATNO

  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 20 centimetara, možete koristiti i one promjera 18 centimetara. Na dno kalupa postavite papir za pečenje koji ste izrezali u krug promjera kalupa, navlažite ga vodom pa ga ” zalijepite ” za dno.
  3. Maslac vam treba biti sobne temperature. Iskidajte ga na kockice pa mu dodajte šećer.
  4. Mikserom dobro izradite maslac i šećer, neka vam smjesa bude kremasta i ujednačena. Zatim joj dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
  5. Kada ste sva jaja umiješali, ugasite mikser, više vam neće trebati.
  6. U posebnu zdjelicu prosijte brašno pa mu dodajte žličicu praška za pecivo. Brašno uspite u smjesu od maslaca, šećera i jaja.
  7. Špatulom dobro promiješajte biskvit, čim se sve spoji, prestanite miješati. Bitno je da se biskvit ne premijesi.
  8. Gotovi biskvit ravnomjerno rasporedite u oba kalupa. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
  9. Biskvite pecite 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam test čačkalicom ne pokaže da su gotovi.
  10. Gotove biskvite ostavite malo u kalupu pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
  11. Za to vrijeme stucite vrhnje u čvrsti šlag i pripremite džem.
  12. Ohlađeni biskit stavite na tanjur za posluživanje, premažite ga džemom po izboru. Na džem stavite sloj šlaga pa ga preklopite drugim biskvitom.
  13. Gornji biskvit lagano pritisnite kako bi se kolač povezao.
  14. Pospite ga šećerom u prahu.

 

TIPS & TRIKS
  • Ako vam se žuri, a maslac vam je još hladan, naribajte ga na ribež. Takav maslac će se brzo ugrijati na sobu temperaturu koja vam je potrebna.
  • Da bi vam se vrhnje za šlag lijepo stuklo treba vam biti hladno. Izvadite ga iz hladnjaka netom prije korištenja.
  • Najbolje je koristiti jaja sobne temperature i brašno koje ste prethodno prosijali.

 

Dobar tek!