Posjećaju li vas ušećerene jabuke na djetinstvo? Meni uvijek izmame osmijeh na lice.

 

Na Poljani, gradskom trgu u Šibeniku, svaku zimu bi se kućica koja inaće prodaje sladolede pretvorila u malo carstvo ušećerenih jabuka i pečenih kestena. Obožavala sam tu kućicu, sjećam se da bi uvijek tražila da prođemo tim putem kako bi dobila jednu jabuku.

 

 

Kako se bliži advent, odlučila sam podijeliti s vama neke od mojih omiljenih blaganskih poslastica. Tako su se ušećerene jabuke naše na samom početku mog popisa. Nekako mi advent nije advent bez njih. Toliko me podsjećaju na zimske drvene kućice i predivan blagdanski ugođaj.

 

 

Ako ste ih radili dosada onda znate da nije komplicirano, potrebno se samo pridrđavati nekoliko pravila i omjera. Napisati ću vam i par trikova koji će vam pomoći kod izrade ušećerenih jabuka.

Krenimo!

 

UŠEĆERENE JABUKE

SASTOJCI
 • 8 jabuka
 • 400 g šećera
 • 170 g meda
 • 170 ml vode
 • žličica crvene prehrambene boje (tekuće)
PRIPREMA
 1. Jabuke operite i posušite. Izvadite im peteljke. Pripremite 8 štapića (možete koristiti drvene štapiće za ražnjiće, štapiće za pops-e ili obične drvene grančice poput mene).
 2. Štapiće za koje ste se odlučili probodite kroz jabuku (do dna, ali pazite da ne probodete dno jabuke).
 3. Jabuke spremite u hladnjak. Primjetila sam da se karamelizirani šećer bolje prima kada su jabuke hladnije.
 4. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje. Papir dobro namastite (u protivnom će vam se karamel s jabuka zalijepiti).
 5. Sve sastojke (šećer, voda, med i boja) stavite u lonac s debljim dnom. Neka vam lonac bude manje veličine kako bi lakše uronili jabuke (ja koristim onaj promjera 17 centimetara).
 6.  Upalite srednje jaku vatru, promiješajte sastojke samo na početku, kasnije ne miješajte.
 7. Voda vam treba ispariti, a smjesa postati gusta. Za ovo vam treba otprilike 25 minuta, odnosno dok vam temepratura smjese ne bude 54 stupnja. Ja koristim termometar za hranu, ako ga nemate vodite se minutama i izgledom smjese.
 8. Jabuke izvadite iz hladnjaka, držite ih za štapić. Lonac nakrivite jednom rukom, a drugom uronite cijelu jabuku pa je brzim pokretima vrtite dok se cijela ne obloži rastopljenim šećerom.
 9. Malo je ocijedite držeći je nad loncem pa je prebacite na namašćen papir za pečenje. Ušećerenu jabuku držite samo za štapić dok je topla.
 10. Ponovite jednako s preostalim jabukama.
 11. Nakon nekoliko minuta vaše su jabuke spremne za korištenje.

 

TIPS & TRICKS
 • Koristite jabuke po želji. Ja sam ovaj put koristila sortu gala. Možete koristiti sve vrste jabuka.
 • Intezitet boje prilagodite vašoj želji (dodajte ili smanjite količinu jestive boje).
 • Ne dirajte rastopljeni šećer i oprezno uranjajte jabuke kako se ne bi opekli.
 • Med možete zamijeniti kukuruznim sirupom ili javorovim sirupom. Zbog meda je karamelizirani šećer mekaniji nakon hlađenja pa se s time i lakše grize. Svakako upotrijebite neku od navedenih opcija (med ili sirup).
 • Ušećerene jabuke po želji možete posuti šarenim jestivim mrvicama i sl.

 

Dobar tek!