Najdraži dio blagdanskog stola su mi oduvijek bile torte. Odmalena su me fascinirale svojim izgledom i kombinacijom okusa. I danas, pored svih divnih slastica, torte i dalje imaju posebno mjesto na mom stolu.

Ova torta je naša uskrsna torta ove godine. Nježna, kremasta i prepuna čokoladnih M&M jaja.

U njenoj izradi mi je pomogao moj Kenwood kMix samostojeći mikser. Osim duboke posude zapremnine 5 l te tri nastavka (pjenjača, K-Beater i kuka za tijesto) ima i preko 20 dodatnih nastavaka. Uskoro vam radim recepte s nekima od njih i jako se veselim.

A do tada uživajte u ovoj uskrsnoj torti.

 

TORTA S USKRSNIM JAJIMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 240 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 220 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 2 jaja (L veličina)
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
  • 80 g kiselog vrhnja
  • 195 ml mlijeka

 

KREMA OD MASCARPONEA

  • 400 g mascarpone ili sirnog namaza po izboru
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 80 g svježih jagoda

DODATNO

  • M&M uskrsna čokoladna jaja
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
  4. U posudi od električnog miksera metlicom izradite šećer, rastopljeni maslac, jaja i ekstrakt vanilije.
  5. Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
  6. Sve povežite mikserom na laganoj brzini.
  7. Smjesu ravnomjerno podijelite u dva kalupa (oko 380 g po kalupu).
  8. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  9. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

 

KREMA OD MASCARPONE-A

  1. U posudu stavite vrhnje za šlag. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Polako miksajte dok se šećer ne poveže s vrhnjem.
  2. Dodajte mascarpone ili sirni namaz po izboru i miksajte kremu još nekoliko minuta na najjačoj brzini. Krema vam treba biti čvrsta i svilenkasta.
  3. Jagode operite, odstranite im peteljke te ih iskidajte na manje komadiće. Stavite po strani.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Stavite kremu od mascarponea pa po njoj rasporedite iskidane jagode. Preklopite s drugim biskvitom. Cijelu tortu obložite kremom.
  2. Sada složite M&M čokoladna jaja u bojama. Krenite od dna, nakon što ste napravili cijeli krug krenite s drugim redom i tako dok ne dođete do vrha torte. Od ostatka jaja napravite malu hrpicu na vrhu torte.
  3. Ohladite prije posluživanja.