Znate li da postoji festival u čast mrkve? Organizira se jednom godišnje u Holtville-u, gradu u Kaliforniji. Sigurna sam da će moj sin kad malo poraste posjetiti taj festival. Naime, nema većeg obožavatelja ove namirnice od njega. Sada vam je, sigurna sam, jasno koliko sam različitih recepata za tortu od mrkve probala a stručni žiri sa svojim malim prstićima ocijenio.

Postoje razne varijante torte od mrkve i imam par favorita. Ovo je jedna od njih. Donosim vam je sada jer je laganija, prozračnija verzija. Nema težine orašastih plodova ni začina poput cimeta. Ako ga volite slobodno ga dodajte u tijesto, nećete pogriješiti.

Svakako bi se dotakla karamele. Većina ljudi se boji njene pripreme i izbjegava je. Nema potrebe, nije komplicirano. Jedino na što trebate paziti je da sastojke dodajete polako i da oprezno miješate. Uistinu je nije teško napraviti. Sigurna sam da, ako mogu ja možete i vi.

TORTA OD MRKVE S KREMOM OD SIRA I LIMUNA I PRELJEVOM OD KARAMELE

S A S T O J C I

B I S K V I T

  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 300 g naribane mrkve (4-5 većih mrkvi)
  •  naribana korica pola limuna

K R E M A  O D  S I R A  I  L I M U N A

  • 150 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 300 g kremastog sira
  • 1 vrečica vanilin šećera
  •  korica i sok pola limuna

K A R A M E L

  • 120 g šećera
  •  45 g maslaca
  • 80 ml vrhnja za šlag

 

P R I P R E M A

B I S K V I T

  1. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se ohladi.
  2. Pećnicu ugrijte na 175 stupnjeva. Od papira za pečenje izrežite kruh promjera kalupa za tortu. Pokrijte dno kalupa papirom a rubove premazite maslacem. Pobrašnite kalup kako vam se biskvit ne bi lijepio.
  3. Jaja pjenasto umutite sa šećerom, za ovo će vam trebati nekoliko minuta. Neka se šećer smiksa potpuno (ako ga ne osjetite pod prstima rastopio se dovoljno) pa dodajte ohlađeni maslac i nastavite miksati dok smjesa ne postane jednolična.
  4. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i koricu limuna) pa ih dodajte smjesi sa jajima uz miksanje na najsporijem modu.
  5. Naposljetku umješajte naribanu mrkvu. Promješajte smjesu kako bi se spojila te je prebacite u kalup za pečenje.
  6. Biskvit pecite 40-45 minuta ili dok test čačkalicom ne pokaže da je biskvit gotov.
  7. Pustite da se ohladi pa ga prepolovite na dva jednaka dijela.

K R E M A

  1. Maslac miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Maslac vam treba biti sobne temperature i svakako miksajte na najmanjem modu kako vam šećer ne bi zaprašio radnu površinu.
  2. Kada smjesa postane glatka i kompaktna u nju dodajte kremasti sir, sok i koricu limuna te mikserom ponovo sjedinite.

K A R A M E L

  1. Šećer uspite u posudu te ga na umjerenoj vatri rastopite. Kada se krene topiti smanjite vatru na najmanje. Dozvoljeno je protresti posudu prilikom topljenja karamela. Vodite računa o njegovoj boji.
  2. Maslac sobne temperature iskidajte na kockice. Kada se šećer potpuno otopio te dobio lijepu smečkastu boju dodajte mu postepeno kockicu po kockicu maslaca uz stalno miješanje. Ovo činite polako, bez naglih pokreta kako biste izbjegli prskanje vrelog šećera.
  3. Kada se maslac rastopio polako ulijte vrhnje za šlag uz stalno miješanje.
  4. Smjesu pustite sa strane da se ohladi.
S L A G A NJ E
  • Prvo složite polovicu biskvita. Premažite je sa polovicom kreme pa postavite drugi dio biskvita na vrh. Premažite cijelu tortu preostalom količinom kreme pa je prelijte ohlađenim karamelom.
T I P S  &  T R I C K S
  • Krug od papira za pečenje ćete najlakše napraviti tako da na kalup postavite papir te olovkom obrubite kalup na papiru i potom ga izrežete.
  • Da bi vam papir za pečenje stajao fiksno na dnu kalupa, prvo ga malo namočite vodom pa ga onda položite u kalup.
  • Ako želite da vam najgornji biskvit torte bude ravan, okrenite mu stranu tako da ćete onu stranu koja je u pečenju bila na vrhu okrenuti na kremu, odnodno na donju stranu.
  • Neka vam karamel slobodno curi sa vrha. Kada ga prelijete preko vrha, tortu laganim okretima ruku pomičite lijevo-desno. Na taj način će se karamel ravnomjerno razliti na sve strane.
  • Tortu možete ukrasiti po želji. Ja sam koristila borovnice.

Dobar tek!