Nježne i decentne torte su idealne za sve prigode. Možete ih raditi kao svečane torte ili za obiteljsko okupljanja nedjeljom, proslavu rođendana ili kad se jednostavno zaželite nečeg slatkog.

 

Bijeli biskvit, za razliku od klasičnog žutog ne sadrži žumanjke dok je unutrašnjost torte ispunjena namazom od malina i nježnom, svilenkastom kremom od mascarponea i bijele čokolade.

 

Da bi torta dobila ukrase od cvijeća i rozu kremu izvan, ja sam koristila Italian meringue buttercream. Obojila sam ga s rozom bojom tako da sam jedan manji dio ostavila bijeli, jednom sam dodala mrvicu boje dok sam najvećem dijelu kremu dodala malo više boje kako bi postigla željenu nijansu. U tekstu ispod vam je link za boju koju sam ja koristila.

 

Cijelu tortu sam izradila pomoću svog Kenwood kMixa. Za biskvit sam koristila K-Beater nastavak dok sam za kremu i Italian meringue buttercream koristila pjenjaču. Kod izrade Italian meringue buttercream kreme je bitno dugo miksanje na većoj brzini za što je samostojeći mikser idealan.

 

Izrada cvijeća nije ni upola teška kako se može činiti. Ja sam je radila prvi put i jako sam zadovoljna rezultatom. Ispod u tekstu sam vam stavila link koji možete pogledati ako se odlučite za izradu.

 

TORTA OD MALINA UKRAŠENA BUTTERCREAM CVIJEĆEM

SASTOJCI

BIJELI BISKVIT

  • 380 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (2,5 žličice)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 225 g maslaca, sobne temperature
  • 315 g šećera
  • 7 bjelanjaka jaja L veličine
  • 150 g milerama ili kiselog vrhnja
  • 310 ml mlijeka

NAMAZ OD MALINA

  • 300 g malina (svježe ili zamrznute)
  • 150 g šećera
  • 50 ml vode
  •  1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)

DODATNO

  • 100 g svježih malina, oprane i posušene

KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE

  • 300 g mascarponea, sobne temperature
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM

  • 168 g šećera
  • 90 ml vode
  • 3 bjelanjaka (L jaje)
  • 1/2 žličice soli
  • 270 g maslaca, sobne temperature
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
PRIPREMA

BIJELI BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 cm. Dno im obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
  2. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pomiješajte u zasebnoj posudi te ih stavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom ili pomoću metlice (K-Beater) na vašem električnom mikseru izradite maslac i šećer.
  4. Dodajte bjelanjak po bjelanjak miksajući između svakog dodavanja. Sada umiješajte mileram ili kiselo vrhnje te dodajte pola količine brašna. Izradite kratko, dodajte mlijeko te na kraju špatulom umiješajte preostalo brašno.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 23-27 minuta, odnosno dok čačkalica zabodenu u sredinu ne izađe suha.
  6. Pečene biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih izvadite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
  7. Po potrebi poravnajte gornji sloj nazubljenim nožem.

NAMAZ OD MALINA

Namaz napravite dok se peče biskvit ili dan prije. Potrebno ga je ohladiti prije korištenja.
  1. Od 50 g vode odvojite dvije žlice pa pomiješajte sa škrobnim brašnom (gustinom).
  2. Maline (svježe ili zamrznute) stavite sa šećerom i preostalom vodom u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. Dodajte svježe cijeđeni sok od limuna te kuhajte 10-ak minuta. Pred kraj umiješajte gustin te kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
  3. Prebacite u staklenu posudu i ostavite da se ohladi.

KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE

  1. Vrhnje za šlag stucite u šlag (nemojte ga pretući). Bijelu čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj.
  2. Mascarpone, šećer u prahu i ekstrakt vanilije mikserom izradite, dodajte rastopljenu čokoladu te na kraju tučeno vrhnje. Sve kratko izradite kako krema bila povezana i kompaktna.
  3. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit. premažite ga s tankim slojem kreme od mascarponea i bijele čokolade. Sada obrubite unutarnji rub biskvita (od kreme istisnite krug).
  2. Unutrašnji dio napunite namazom od malina. Posložite nekoliko malina preko namaza pa preklopite drugim biskvitom.
  3. Ponovite postupak. Premažite tankim slojem kreme od mascarponea i bijele čokolade. Napravite obruč od kreme, napunite namazom od malina te postavite svježe maline preko namaza.
  4. Preklopite s trećim biskvitom.
  5. Cijelu tortu premažite s tankim slojem preostale kreme od mascarponea i bijele čokolade.

 

ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM

Za Italian meringue buttercream vam treba termometar, ako ga nemate tada savjetujem da koristite Swiss meringue buttercream.
  1. Šećer i vodu stavite u manji lonac s debljim dnom. Postavite termometar. Trebate dobiti sirup temperature od 115 °C.
  2. Kad vam temperatura dosegne oko 110 °C bjelanjke stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte pola žličice solite te krenite miksati dok ne dobijete soft peak, odnosno dok vam bjelanjci ne budu mekano tučeni.
  3. Kad vam sirup dosegne temperaturu od 115 stupnjeva maknite ga s vatre te ga u tankom mlazu lijevajte u posudu s bjelanjcima, neka vam mikser cijelo vrijeme radi na srednjoj brzini.
  4. Nastavite miksati sve dok vam se meringa ne ohladi, oko 10 minuta.
  5. Sada dodajte maslac podijeljen na 4 komada. Dodajte komad po komad miksajući između dodavanja. Tek kad se prvi komad sjedini s kremom dodajte drugi. Dodajte ekstrakt vanilije te miksajte još nekoliko minuta, odnosno dok ne dobijete sjajnu i glatku kremu.
  6. Odvojite dio koji će vam biti bijeli.
  7. U posudu stavite drugi dio te mu dodajte samo malo boje, ja sam koristila ovu te se moja zove Svijetli klaret.
  8. U preostali, najveći dio stavite istu boju kao i u kod prethodne posude, samo je dodajte više kako bi postigli tamniju nijansu. Kad dodate boju dobro je pomiješajte kako bi krema bila jednolično obojena.
  9. S najtamnijom kremom obložite tortu.
  10. S preostalom količinom kreme kao i s ostalim (svjetlijom i bijelom) napravite cvijeće. Ovo je link za video po kojem možete raditi.

 

Dobar tek!