Proljeće bez torte od jagoda kao da mi se nije ni dogodilo. Iako, priznajem, oduvijek sam bila zimski tip, pa tako i u slasticama. Obožavam cimetaste tonove, orašaste plodove i čokoladu. No ipak, torta od jagoda mi je ultimativni kolač.  Jednostavno mi je za sve i uvijek.

 

 

Ovu tortu možete servirati uz popodnevnu kavu i druženje s prijateljicama, kao rođendansku tortu ili nakon nekog od obiteljskih ručkova. Jako je prozračna i prepuna mirisa i okusa. Jednostavno je “to die for”. 

 

 

Biskvit joj je mekan i pjenast. Ja ga pečem u tri kalupa promjera 20 centimetara kako bi mi torta bila visočija i uža. Ako nemate tri mala kalupa ili želite širi oblik, tada biskvit ispecite u jednom kalupu promjera 24 centimetra i prerežite ga jednom.

 

 

Krema se sastoji od dva dijela. Prvi je namaz od jagoda koji mi je najdraži dio ove torte. Jagode se kratko kuhaju sa šećerom i usitne. Okus ove kreme (namaza) je jako bogat i aromatičan. Možete ga koristiti za razne kolače, punjenja, preljeve i sl.

 

Drugi dio kreme je krema od mascarponea i tučenog vrhnja. Nema mi ljepše kombinacije od ove kreme i jagoda.

 

Ako želite komadiće svježih jagoda u torti, tada uzmite dodatnih 150 grama jagoda, usitnite ih na sitne kockice i umiješajte u gotovu kremu od mascarponea. Ja sam radila bez komadića jagoda, s namazom i svježim jagodama na vrhu mi je taman.

 

Tortu sam radila u naked verziji (ogoljena je i vide joj se svi slojevi). Krema od mascarponea se jako lijepo maže pa vi svoju možete premazati i izvani i dobiti klasičniju veziju torte. Iako, mislilm da joj baš lijepo odgovara ovaj naked oblik.

 

Ja sam svoju tortu ukrasila svježim jagodima i listićima mente. Vi se možete poigrati ukrašavanjem. Možete je samo premazati kremom, staviti malo namaza od jagoda i sl.

 

TORTA OD JAGODA I MASCARPONE-A (NAKED CAKE)

SASTOJCI

BISKVIT

  • 350 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (1 vrečica)
  • prstohvat soli
  • 350 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 3 jaja (L veličina)
  • 1,5 žličica arome vanilije
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 295 ml mlijeka

 

NAMAZ OD JAGODA

  • 300 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 žličica svježe cjeđenog soka limuna
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin, gusnell)

 

KREMA OD MASCARPONE-A

  • 500 ml vrhnja za šlag (preporuka Z’bregov vrhnje za šlag s 36% m.m)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 500 g mascarpone ili sirnog namaza po izboru

DODATNO

  • 10-ak kom svježih jagoda za vrh torte
  • listići mente – po želji

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. Odvojite tri posude. U jednoj posudi pomješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
  4. Uzmite treću posudu u kojoj ćete sve sjediniti. Prvo stavite šećer, rastopljeni maslac, jaja i aromu vanilije. Mikserom sve dobro izradite.
  5. Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
  6. Sve poveđite špatulom ili mikseom na laganoj brzini.
  7. Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa (oko 380 g po kalupu)
  8. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  9. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

NAMAZ OD JAGODA

  1. Jagode operite i odstranite im peteljke. Iskidajte ih na manje komade.
  2. U loncu srednje veličine pomiješajte jagode, sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.
  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam smjesa ne zakuha, potom smanjite vatru na laganu.
  4. Kuhajte 15- ak minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
  5. Na kraju usitnite jagode štapnim mikserom. Ovaj korak možete preskočiti ako želite komadiće jagoda u namazu.
  6. Ako vam smjesa i dalje djeluje rijetka, dodajte 1 žličicu škrobnog brašna (uzmite u obzir da će se stisnuti hlađenjem).
  7. Namaz ohladite (prvo na sobnoj temperaturi pa nakon toga u hladnjaku).

 

KREMA OD MASCARPONE-A

  1. U posudu stavite vrhnje za šlag. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i aromu vanilije. Polako miksajte dok se šećer ne poveže s vrhnjem.
  2. Dodajte mascarpone ili sirni namaz po izboru i miksajte kremu još nekoliko minuta na najjačoj brzini. Krema vam treba biti čvrsta i svilenkasta.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite malo kreme od mascarponea (jednu žlicu na sredinu pladnja).
  2. Na sredinu stavite biskvit. Neka vam bude postavljen obrnuto u odnosu na kalup (znaći, neka je donja strana biskvita okrenuta prema gore). Ako vam se dogodi da biskvit neravnomjerno naraste u pečenju, nožem sa rebrastom oštricom poravnajte nepravilnosti kako bi vam biskvit stajao ravno na podlozi.
  3. Slastičarsku vrečicu napunite s kremom od mascarponea. Otkidaje rub vrečice na cca 2 cm. Kremom obrubite vanjski krug biskvita tako da napravite krug. Unutrašni, prazni dio površine biskvita ispunite polovicom namaza od jagoda. Sve prekrijte slojem mascarponea. Najjednostavnije je da slastičarskom vrečicom obrubite cijelu površinu bisvita počevši od ruba prema unutrašnjem dijelu. ovako vam se namaz neće pomiješati sa kremom.
  4. Postavite drugi biskvit na jednak način kao i prvi (obrnuto od pečenja i pazeći da nema naravnina na površini).
  5. Ponovite punjenje kao i s prvim slojem. Obrubite rub s kremom, unutrašnost ispunite s preostalim namazom od jagoda i na kraju sve prekrijte kremom od  mascarponea.
  6. Postavite treći biskvit na jednak način kao i prethodna dva.
  7. Oko torte postavite metalni obruč, ako ga nemate možete postaviti dva obruča od kalupa tako da ih oprezno stavite jedan na drugi. Sada gornji biskvit lagano pritisnite kako bi se sve povezalo. Tortu i preostalu kremu od mascarponea spremite u hladnjak na tri sata ili preko noći.
  8. Nakon što se torta ohladila skinite obruč. Vrh torte prekrijte preostalom kremom od mascarponea. Prije posluživanja na kremu posložite svježe jagode i listiće mente.

 

TIPS & TRICKS
  • Svi sastojci vam trebaju biti sobne temeprature osim vrhnja za šlag. Ono vam treba biti hladno.
  • Da bi bili sigurni da će se vrhnje lijepo stući u šlag, lopatice miksera možete staviti u zamrzivač na 15 minuta.
  • Kako bi izbjegli neravnomjeran rast biskvita, brašno i prašak dobro promješajte pjenjačom. Ovako će se prašak ravnomjerno rasporediti te će time i biskvit jednako rasti.
  • Maslac možete zamijeniti suncokretovim uljem. U tom slućaju stavite 115 ml ulja.
  • Ako nemate tri kalupa promjera 20 centimetara, koristite jedan promjera 24 centimetra. Torta će biti malo niža i šira, ali jednako ukusna. Biskvit prerežite jednom.

 

Dobar tek!