Torta di madorle je torta koju vam već neko vrijeme planiram napraviti. Prvi put sam se susrela s njom u maminoj staroj kuharici i od tada je postala jedna od mojih omiljenih torti.

 

Iako, ova torta je zaista drukčija do klasičnih torti, možete je svrstati i pod suhe vrste torti i pomalo podsjeća na londonere, šibice od oraha i slične kolače.

 

Podloga je od prhkog tijesta te se premazuje slojem marmelade, potom ide divan nadjev od badema i na kraju snijeg od bjelanjaka i badema.

 

Svakako pazite da koristite bademe bez kore i da su sitno samljeveni. Oni uvelike utjeću na samu prozraćnost nadjeva i nose cijeli okus ove predivne torte. Ispod, pod tips & tricks sam vam napisala kako ih možete sami napraviti.

 

TORTA DI MANDORLE, SAVRŠENA TORTA OD BADEMA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 40 g šećera
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 1 žlica vode
  • 70 g marmelade od marelice

NADJEV

  • 3 jaja L veličine (jedno cijelo jaje, dva žumanjka i dva bjelanjka)
  • 2 bjelanjka jaja L veličine
  • 200 g šećera ( podijeljeno na 50 g, 50 g i 150 g)
  • prstohvat soli
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 300 g oljuštenih i samljevenih badema (dva puta po 150 g)
  • 50 g maslaca, rastopljen i ohlađen
PRIPREMA
  1. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 24 – 26 cm.
  2. Prosijte brašno, dodajte mu maslac iskidan na kockice (sobne temperature), žumanjak, šećer, sol i vodu. Zamijesite tijesto.
  3. Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ga ostavite u hladnjaku na dva sata.
  4. Tijesto razvaljajte po dimenzijama kalupa na debljinu od 3 – 5 mm. Razvaljano tijesto postavite na dno kalupa pa ga izbodite vilicom. Tijesto premažite marmeladom od marelice.
  5. Sada upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
  6. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite jedno cijelo jaje i dva žumanjka. Dva bjelanjka odvojite u zasebnu posudu.
  7. Jaje i dva žumanjka pjenasto izradite s 50 g šećera, pa dodajte prosijano brašno i polovicu oguljenih i samljevenih badema (150 g).
  8. Istucite snijeg od 2 bjelanjka i 50 g šećera pa ga špatulom oprezno umiješajte u smjesu. Dodajte rastopljen i ohlađen maslac.
  9. Smjesu izlijte na pripremljeno tijesto i pecite 35-40 minuta.
  10. Pred kraj istucite snijeg od preostala dva bjelanjka i 100 g šećera, na kraju umiješajte mljevene bademe.
  11. Tortu izvadite iz pećnice, odmah je premažite tučenim bjelanjcima pa je vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta.
  12. Pećnicu ugasite, odškrinite vrata (postavite drvenu dršku da se ne zatvore) pa tortu istavite još 15 minuta u ugašenoj pećnici.
  13. Ohladite prije posluživanja.

 

TIPS & TRICKS

Kako dobiti oljuštene i sitno samljevene bademe?

  1. Bademe uronite u kipuću vodu na 30 sekundi, potom ih izvadite pomoću cjedila i prođite hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja.
  2. Odmah potom pomoću prstiju ogulite koru, ide zaista jednostavno.
  3. Oljuštene bademe postavite na lim za pečenje u jednom sloju. Ostavite preko noći da se posuše. Bademi vam trebaju biti potpuno suhi (ja ih sušim oko 10- 12 sati).
  4. Osušene bademe sameljite u sjeckalici. Nemojte predugo miksati da vam bademi ne krenu ispuštati ulje. Miksajte tako da više puta propulsirate.
  5. Samljevene bademe prosijte korz sito kako bi odstranili veće komadiće. Po želji možete još jednom propulsirati bademe kroz sjeckalicu, kratko.

 

Dobar tek!