Prhko tijesto, namaz od voća i divno kremasta mousseline krema kombinacija su kojoj je teško odoljeti. U ljetnim danima voćni tartovi su mi jedan od omiljenih odabira. Radim ih u raznim oblicima i s voćem koje mi se nađe doma.

 

Možete ih raditi s namazom od voća, samo s kremom ili s kombinacijom, baš kao i ja. Možete koristiti pravokutni kalup, više manjih ili jedan okrugli. Na vama je da odaberte svoju omiljenu kombinaciju i da tart pripremite za neko lijepo druženje.

 

Ja sam svoj tart radila za popodnevno druženje Grge i prijatelja te ga planiram poslužiti uz ohlađenu prirodnu izvorsku vodu Cetina. No, da bi vam tart uspio bitno je slijediti neka pravila.

 

Da bi vam tijesto bilo prhko bitno je da maslac brzo utrljate u tijesto i da vam ono bude nalik pijesku, te da ga slijepo pečete. U opisu pripreme imate svaki korak zasebno napisan kako bi vam tart ispao besprijekorno, svaki put.

 

TART S VOĆEM I KREMOM OD VANILIJE

SASTOJCI ZA KALUP PROMJERA 24 CM

TIJESTO

  • 250 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje L veličine

NAMAZ OD ŠUMSKOG VOĆA

  • 300 g šumskog voća (svježe ili zamrznuto)
  • 150 g šećera
  • 50 ml vode
  •  1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)

MOUSSELINE KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 žličica Grand Marnier likera ili po želji
  • 50 g škrobnog brašna (gustin)
  • 180 maslaca sobne temperature

DODATNO

  • svježe voće po želji

PRIPREMA

TIJESTO

  1. Brašno, šećer i sol stavite u posudu. Dodajte hladni maslac koji ste prethodno iskidali na manje komade.
  2. Prstima zdrobite sav maslac tako da ga povežete s ostatkom suhih sastojaka. Tijesto možete lagano trljati kroz prste kako bi vam se maslac što prije razmrvio. Bitno je da ostane hladan.
  3. Kada ste dobili smjesu nalik pijesku, dodajte razmućeno jaje i ekstrakt vanilije.
  4. Tijesto povežite rukama pa ga stavite u prozirnu foliju.
  5. Spremite ga u hladnjak na pola sata.
  6. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga na papiru za pečenje. Gornji sloj lagano pobrašnite kako vam se ne bi lijepio za valjak. Tijesto razvaljate na debljinu 2 cm.
  7. Razvaljano tijesto prebacite u pripremljen kalup. Ja to radim tako da ga oprezno okrenem s papirom za pečenje. Papir maknem kada je tijesto postavljeno na kalup. Tijesto možete i zarolati preko valjka pa ga tako postaviti na kalup. Ako vam tijesto pukne samo ga “zakrpajte” s komadom koji vam je višak.
  8. Rubove lagano utisnite prstima kako bi se tijesto priljubilo za kalup. Vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
  9.  Tijesto spremite u zamrzivač na pola sata.
  10. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  11. Nakon pola sata tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
  12.  Na tijesto postavite papir za pečenje i uspite keramičke kuglice za pečenje, ako ih nemate uspite rižu. Ovo radimo kako se tijesto ne bi podiglo. Pecite 20 minuta. Sada maknite papir s rižom i nastavite peći još 15 minuta, odnosno dok vam rubovi lijepo ne porumene.

NAMAZ OD MALINA

Namaz napravite dok se tijesto hladi ili dan prije. Potrebno ga je ohladiti prije korištenja.
  1. Od 50 g vode odvojite dvije žlice pa pomiješajte sa škrobnim brašnom (gustinom).
  2. Maline (svježe ili zamrznute) stavite sa šećerom i preostalom vodom u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. Dodajte svježe cijeđeni sok od limuna te kuhajte 10-ak minuta. Pred kraj umiješajte gustin te kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
  3. Prebacite u staklenu posudu i ostavite da se ohladi.

KREMA

  1. Mlijeko i sjemenke vanilije ugrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite po strani 10-ak minuta.
  2. U zasebnoj posudi žumanjke, šećer i gustin pjenjačom sjedinite. Dodajte mlijeko u tankom mlazu kako bi se žumanjci temperirali. Cijelo vrijeme miješajte špatulom.
  3. Smjesu prebacite u lonac i na laganoj vatri kuhajte uz stalno miješanje špatulom.
  4. Čim primijetite da se krema krenula stiskati odmah je maknite s vatre i nastavite miješati špatulom još malo.
  5. Sada umiješajte maslac iskidan na komadiće pa kremu prebacite u čistu posudu i prekrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice na površini.
  6. Kremu ostavite po strani da se ohladi.

SLAGANJE

  1. Kada se tijesto ohladilo izvadite ga iz kalupa te postavite namaz od šumskog voća. Preko namaza stavite kremu od vanilije te je poravnajte.
  2. Ukrasite svježim voćem i spremite u hladnjak na sat vremena ili duže.