Štruce od bajama su keksići koji se jako dugo pripremaju u mojoj obitelji. Radila ih je moja prabaka, moja baka i njene sestre te naposlijetku moja mama.

 

Naziv su dobili po oblikovanju tijesta u štruce, odnosno valjak. Od ove doze se oblikuju 4 štruce i na kraju vam izađe dosta keksića. Originalni recept sadrži svinjsku mast koju možete zamijeniti maslacem, iako vam savjetujem da radije koristite mast. Ona daje posebnu prhkost keksićima, jednostavno su ukusniji.

 

Uz ove keksiće sam odrasla, čim bi kutijica bila pri kraju, baka bi zamijesila i ispekla nove.

 

Jako volim peći keksiće, ako to niste primjetili dosad, sigurno hoćete. Vjerujem da sam to naslijedila od bake i mame, kod nas se uvijek nešto peklo. Imam jako puno prekrasnih recepata za keksiće, no, ipak, ove štruce posebno volim.

 

Mogu vam stajati 10-ak dana i biti će jednako mekane kao i prvog dana.

 

Krenimo na recept.

 

 

ŠTRUCE OD BAJAMA

SASTOJCI
  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 100 g badema
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žlice masti ili maslaca
  • pola žličice korice limuna
PRIPREMA
  1. Bademe usitnite u veće komade. Možete ih usitniti nožem ili u sjeckalici ( samo par puta propulsirajte).
  2. Pećnicu upalite na 165 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  3. Brašno prosijte i stavite u zdjelu. Dodajte mu prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer i koricu limuna. Promiješajte suhe sastojke. Dodajte im usitnjene bademe.
  4. Napravite udubinu u smjesi suhih sastojaka, zatim dodajte jaja i mast.
  5. Zamijesite tijesto.
  6. Tijesto će biti malo ljepljivo, to je u redu.
  7. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu pa ga razdijelite na 4 jednaka dijela.
  8. Svaki dio rukama oblikujte u štrucu. To ćete napraviti tako da ruke stavite jednu do druge, lagano rolajte tijesto gore- dole po pobrašnjenoj podlozi. Ruke polako razdvajajte (pomičite prema krajevima), na taj način će se i tijesto razvlačiti do željene dužine.
  9. Štruce prebacite na pripremljeni lim za pečenje.
  10. Pecite 35 min na 165 stupnjeva ili dok vam štruce ne poprime lijepu rumenu boju.
  11. Štruce kidajte tople.
  12. spremite ih u zatvorenu kutijicu. Upotrijebite unitar 14 dana.

 

Dobar tek!