Zakoračili smo u veljaču, a to znači da je vrijeme za karnevalske recepte. No, ako im udahnemo i dašak Valentinova, dobit ćemo idealnu poslasticu za nadolazeće dane.

 

Srcolike krafne se ne razlikiju od onih klasičnih ni po čemu, osim po izgledu. Ako vam djeluju komplicirano, zaista nisu. Samo pratite korake iz pripreme. Za njihovu prirpema vam treba klasični recept za krafne te bilo koji rezač za keksiće u obliku srca. Moj je promjera 7 centimetara, te bi bilo idealno da vam promjer bude od 6 – 8 centimetara zbog veličine krafni.

 

Srcolike krafne možete puniti bilo kojim punjenjem (pekmez od marelice, lemon curd, krema od vanilije i sl.).

Krafne možete uvaljati u šećer ili posuti šećerom u prahu. Ja volim kristal šećeru dodati i malo cimeta.

 

Kod izrade pazite da tijesto dobro zamijesite kako bi vam krafne bile mekane i prozračne te da vam se tijesto udvostruči. Ja sam kod izrade krafni koristila svoj Kenwood kMix stolni mikser. S njim je izrada zaista jednostavna, ja dodam sastojke, a on sve zamijesi sam.

Ako vas zanima kako izgleda moj kMix kliknite ovdje.

Osim izrade tijesta obratite pažnju i na temperaturu ulja, 160 stupnjeva je idelana temepratura za prženje krafni.

Na blogu imate recpet za domaće krafne.

SRCOLIKE KRAFNE

SASTOJCI
Za 20-ak srcolikih krafni
SASTOJCI
  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (pola kocke)
  • 3 jaja L veličine
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica naribane korice limuna

DODATNO

  • 1 l ulja za prženje
  • 150 g šećera (kristal)
  • 2 žličice cimeta
  • 100 g pekmeza od marelica
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte mu šećer, mlako mlijeko i malo brašna (oko 60 g). Pokrijte i pustite 20 minuta da nabubri. Neka vam mlijeko bude mlako, ne vruće.
  2. U manjoj posudi razmutite jaja te stavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom.
  4. Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, rum i naribanu koricu limuna. Potom dodajte brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude te biti mekano i sjajno.
  5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Za ovo će vam trebati 1 do 2 sata.

OBLIKOVANJE I PRŽENJE

  1. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću srcolikog rezača (moj je promjera 7 cm) ili utisnite oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite srcolike oblike.
  2. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
  3. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam je ulje spremno za prženje (160 stupnjeva ili kada uronite vrh drvene kuhinjske žlice oko koje se stvaraju ravnomjerni manji mjehurići ulja) smanjite vatru na laganu.
  4. Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.
  5. Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja, ako je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu. Sada ne poklapajte lonac. Pripazite da vam krafna porumeni, ali da pritom ne potamni previše. Dovoljno je do 2 minute prženja, ali ovo ovisi o vašoj vatri i zagrijanosti vašeg ulja.
  6. Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih.
  7. U posudi pomiješajte šećer i cimet. Krafne uvaljajte u pripremljen šećer, postavite ih uspravno te ih napunite pekmezom od marelica ili punjenjem po želji.