Speculas keksi su mi sinonim za zimske keksiće, iako ih toliko volim da ih radim kroz cijelu godinu. Predivne arome cimeta, klinčića i muškatnog oraščića su ono što ovaj keksić čini prepoznatljivim.

 

 

Sigurna sam da niste mogli prošetati trgovinom, a da ne ugledate speculase na policama. Barem ne kroz prosinac. Ovi keksići su postali pravi mali vjesnici blagdana.

 

 

Ako ste radili domaću varijantu onda znate koliko su ukusniji i ljepši. Jednostavno su punijeg okusa, a i predivno mirišu danima.

 

 

Ako nemate kalup za speculas kekse, možete koristiti onaj za paprenjake, medenjake i sl. Također, možete ih posuti listićima bedema po želji.

 

 

Ovi keksići su savršeni uz šalicu mlijeka ili kave…

 

 

 

SPECULAS

SASTOJCI
  • 250 g maslaca
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 14 g cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 450 g glatkog brašna
  • 20 g mlijeka
PRIPREMA
  1. Maslac sobne temperature pjenasto izradite sa smeđim šećerom. Dodajte jaje pa sve povežite.
  2. U zasebnu posudu pomiješajte brašno, cimet, klinčić i muškatni oraščić pa sve dodajte smjesi s maslacem.
  3. Sada dodajte 20 g mlijeka pa izradite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
  4. Prebacite ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata.
  5. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu 3 milimetra.
  7. Pomoću kalupića iskidajte komade po želji.
  8. Pecite 7-12 minuta, odnosno dok vam keksići lagano ne porumene.
  9. Gotove keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

 

TIPS & TRICKS
  • Speculas kekse možete posuti i listićima badema. To napravite prije nego ih stavite u pećnicu. Keksić prije premažite bjelanjkom i onda pospite listićima badema.

 

Dobar tek!