Ovo su definitivno najbolje krafne koje sam probala. Mekane su, prozračne, a opet prepune okusa. Nisu šuplje, ali imaju divno rupičasto tijesto zahvaljujući starteru i fermentaciji.

 

Dugo vremena sam bila u potrazi za krafnama s bogatim tijestom, a da su opet pahuljaste i pune arome. Ove krafne su sve to. I više!

 

Nakon niza isprobavanja i prilagođavanja omjera mogu staviti kvačiću pored savršenih krafni. Check! Done!

 

Sourdough krafne ili krafne od kiselog tijesta, kako im i samo ime govori, rađene su od malo drukčijeg tijesta. U ovom tijestu se koristi starter umjesto kupovnog kvasaca. Jasno vam je, starter je domaće proizveden kvasac, najkraće rečeno.

 

Starter nastaje tako da u posudi držite pomješano brašno i vodu u određenim omjerima. Za vrijeme stvaranja startera svaki dan se dio te mješavine baca, a preostalom dijelu se dodaje novo brašno i voda (opet u određenim omjerima). Ovo se zove hranjenje startera. Starter je potrebno hraniti 7 dana. Nakon toga je spreman za upotrebu.

 

Jednom kad vaš starter postane aktivan i živ, preostaje vam samo novo hranjenje prije korištenja. Ovo radimo kako bi osigurali aktivnost mikroba. Ja svoj starter držim u hladnjaku, hranim ga dan prije nego ću ga koristiti. Također, kada ga odlučim hraniti, hranim ga jednom dnevno (možete i svakih 12h) i od raženog brašna je.

 

Nadam se da vam je sada malo jasnije kako nastaje starter, detaljnije o njemu i recept po kojem sam ja napravila i hranim svoj ću vam napisati u narednim danima.

 

Ako nemate starter, za ovaj recept ćete se trebati malo strpiti. Za sve one koji ga imaju i koriste, raduje me što dijelim recept za preukusne krafne. Ovo je ujedno i moj prvi recept sa sourdough tijestom na blogu. Nadam se da ćete uživati u krafnama jednako kao i ja.

 

 

 

Ono što vam želim napomenuti prije početka je to da ja korstim levian (kvas) za ovaj recept. Vi možete staviti i cijeli starter. Znači, umjesto 200 g leviana (kvasa) stavite 200 g startera. Moj starter je od integralnog raženog brašna te mi je levian (kvas) spreman za upotrebu nakon 4, maksimalno 6 sati i radim ga ujutro. Ako koristite starter od bijelog brašna kojem je potrebna duža fermenatcija napravite ga večer prije (nakon 8-10h je spreman).

 

Tijesto je rađeno od manitoba brašna. Manitoba brašno je brašno tip 0 s 14% proteina u svom sastavu. Ja ga kupujem u Sparu. Ovo tijesto je idealno za kruhove, pizze, focaccie, peciva i sl.

 

Također, kod ovog recepta se tijesto radi prvi dan, diže na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku i tek se drugi dan oblikuje, nanovo diže i prži. Znam da na prvu djeluje puno posla i vremena, ali u principu nije. Sve što trebate je dati vremena svom tijestu da fermentra, naraste i poprimi odlike najukusnijih krafni ikada!

 

Vidjeti ćete, svaka sekunda se dvostruko isplati na kraju.

 

 

 

 

 

 

SOURDOUGH KRAFNE

SASTOJCI ZA 15 KRAFNI
LEVIAN (KVAS)
  • 25 g startera
  • 100 g manitoba brašna
  • 90 g voda
TIJESTO
  • 115 g mlakog mlijeka 
  • 500 g manitoba brašno
  • 3 jaja (180 g)
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 žlica ruma (10 g)
  • 1 žlica arome vanilije (10 g)
  • prstohvat soli
  • korica pola neprskanog limuna
  • 115 g maslaca sobne temperature
DODATNO
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer za posipanje – kristal ili u prahu, po želji
  • krema po želji, ja sam korstila namaz od lješnjaka
PRIPREMA
LEVIAN (KVAS)
  1. Pripremite levian (kvas) tako da u posudu stavite starter, vodu i brašno. Sve dobro pomiješajte kako ne bi bilo suhih dijelova.
  2. Posudu s levianom pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili mrežicom. Nakon 3-5 sati vaš levian će se udvostručiti te će biti spreman za upotrebu. Moj starter je od raženg brašna te je levian spreman 4 sata.
TIJESTO
  1. Levian (kvas) stavite u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Levianu (kvasu) dodajte mlako mlijeko te miješajte dok se levian (kvas) potpuno ne otopi.
  2. Sada uspite sav šećer i nastavite miješati. Dodajte jaja koja ste prethodno blago razmutili, rum, vaniliju i koricu limuna.
  3. Dodajte brašno i prstohvat soli. Nastavkom za tijesto ili kuhačom mijesite / izradite tijesto najmanje 6-8 minuta.
  4. Sada dodajite komadiće maslaca malo po malo miješajući cijelo vrijeme.
  5. Tijesto će biti kompaktno i pomalo ljepljivo. Ako vam djeluje suho dodajte malo vode (20-50 g), ako vam djeluje rijetko dodajte malo brašna.
  6. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 5 sati, odnosno dok se tijesto na udvostruči.
  7. Nakon 5 sati tijesto pritisnite rukom kako bi izašao zrak, posudu ponovo pokrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 12 -16 sati, najbolje preko noći.
OBLIKOVANJE
  1. Pripremite lim na koji ste stavili papir za pečenje. Papir namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
  2. Nakon što ste tijesto izvadili iz hladnjaka prebacite ga na pobrašnjenu radnu pologu. Odvojite komade težine 70 grama.
  3. Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu. Oblkovano tijesto posložite na pripremljeni lim radeći razmak između svake kuglice tijesta (uzmite u obzir da će narasti).
  4. Posložene kuglice tijesta prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite ih na sobnoj temperaturi nadenih 4-5 sati. Za ovo vrijeme bi trebale lijepo narasti.
PRŽENJE I PUNJENJE
  1. U lonac s debljim dnom ulijte ulje te ga zagrijte do 175 stupnjeva. Ako nemate termometar tada vrh drvene žlice stavite u ulje. Ako se oko njega formiraju manji krugovi koji se ravnomjerne šire, vaše ulje je spremno. Smanjite vatru na srednje jaku.
  2. Stavite krafne u ulje pazeći da imate dovoljno mjesta za okretanje. Ja ih pržim po 3 do 4 istovremeno. Postavite ih u ulje tako da gornja strana krafne (ona koja je bila prekrivena krpom) bude uronjena u ulje, dok donja strana (ona koja je bila na radnoj podlozi) bude na površini lonca. Lonac poklopite. Ovo radimo kako bi i donja strana lijepo narasla, a krafne bile simetrične.
  3. Krafne je potrebno preokrenuti kada strana uronjena u ulje poprimi lijepu rumenu boju. Za ovo će vam trebati oko 2 minute. Provejrite laganim podizanjem jednog kraja krafne. Krafne potom okrenite. Nemojte više poklapati lonac. Ovo je potrebno napraviti samo kada se prva strana stavlja u ulje. Također, krafne okrenite samo jednom. Čestim okretanjam sredina će također poprimiti rumenu boju pa vam krafne neće imati prepoznazljiv svijetli obruč oko sredine.
  4. Krafne izvadite na kuhinjske papirnate ručnike kako bi se iscijedio višak masnoće.
  5. Uvaljajte ih u kristal šećer po želji. Kristal šećeru možete nadodati i žlicu cimeta. Ja sam ovaj korak preskočila.
  6. Krafne posložite okomito pa ih punite nadjevom po želji. Posložene možete posuti šećerom u prahu.

 

TIPS & TRICKS
  • Krafne možete puniti na razne načine. Ako koristite gušće namaze tada na krafni možete naraviti prorez nožem, a puniti slastičarskom vrečicom s nekim od većih nastavaka. Ja sam svoje krafne punila s Wilton 2A nastavkom.
  • Možete koristiti nastavak za punjenje peciva ili napraviti svoj. Slastičarsku vrečicu ili vrečicu za domačinstvo odrežite toliko da vam taman slamka može proći kroz rupicu. Uzmite širu slamku, otkidajte je na cca 5 centimetara i provucite je kroz vrečicu tako da vam 2/3 slamke vire vani. Vrečicu napunite nadjevom, slamkom probodite krafnu i istisnite punjenje.

 

Dobar tek!