Ova torta je inspirirana s’moresima, keksićima koje ste sigurno vidjeli na američkim filmovima. Sljezov kolačić se grije na logorskoj vatri zaboden na štap te se potom stavi na graham kreker ili digestive keks, na njega se stavi kockica čokolade te se preklopi s drugim keksićem.

 

Kod nas s’moresi nisu toliko poznati, ali ako ih nikad niste probali, savjetujem vam da ih svakako probate. Na netu ima dosta različitih verzija ove torte, a meni je za oko zapela ona moje kolegice Mihaele s bloga Bite it quick, poslušala sam njen savjet te podlogu pekla s biskvitom i ovo mi je pun pogodak!

 

S’mores fluff (namaz ili krema) se kod nas ne može uvijek pronaći, a i najbolja je ona domaća verzija. Za nju vam treba termometar, ali sve ostalo je zaista brzo i jednostavno. Ja ovu kremu radim po receptu Liv for cake, a od nje možete pronaći recept i za njenu verziju S’mores torte.

 

Moja torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je pjenast i mekan, podloge od digestive keksa, s’mores buttercream kreme koja je podijeljena na čokoladni i bijeli dio te čokoladnog ganachea. Ovu tortu sam radila nekoliko puta i svaki put oduševi.

S’MORES TORTA

SASTOJCI

PODLOGA I BISKVIT

  • 250 g digestive keksa
  • 120 g maslaca, otopljen
  • 410 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 2,5 žličice sode bikarbone
  • 290 g šećera
  • 5 jaja L veličine
  • 240 ml ulja
  • 340 ml mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja

S’MORES KREMA

  • 300 g s’mores namaza (ispod recept)
  • 300 g maslaca, sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje (za čokoladni dio kreme)

ČOKOLADNI GANACHE

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g vrhnja za šlag (mliječna mast)

DODATNO

  • mljeveni digestive keksi za dekoraciju
  • marshmallows za dekoraciju

S’MORES NAMAZ

  • 85 g vode
  • 150 g šećera
  • 250 g agavinog sirupa ili meda, ja sam koristila med
  • 3 bjelanjka od jaja L veličine
  • pola žličice cream of tartar, ako nemate dodajte žličicu limunovog soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
PRIPREMA

PODLOGA I BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 – 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom, a rubove namastite.
  2. Digestive kekse u sjeckalici usitnite te prebacite u praznu posudu.
  3. Maslac rastopite na vatri pa ga odmah dodajte mljevenim keksima. Špatulom sjedinite maslac i kekse kako ne bi imali suhih dijelova. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa, treći ostavite prazan.
  4. Rukama utisnite podlogu od dno kalupa kalupe spremite u hladnjak dok pripremate biskvit.
  5. Za biskvit, u posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu. Sada dodajte šećer pa i njega umiješajte.
  6. Dodajte suhe sastojke (jaja, ulje mlijeko i kiselo vrhnje) te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe, pazite da kalup u kojem nema podloge zadnji stavite u pećnicu jer ćete ga peći par minuta manje od druga dva kalupa s podlogom.
  8. Kalup bet podloge pecite 30-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kalupe s podlogama pecite oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
  10. Po potrebi vrh biskvita poravnajte nazubljenim nožem (ako je neravan).

S’MORES NAMAZ

  1. U loncu s debljim dnom stavite vodu, šećer i med ili agavin sirup. Promiješajte kako bi se sve povezalo te kuhajte na laganoj vatri, nemojte više miješati. Koristite termometar i mjerite temperaturu.
  2. Sada bjelanjke stavite u čistu posudu od električnog miksera ili običnu čistu posudu. Dodajte cream of tartar ili sok od limuna, kad vam sirup dosegne temperaturu od 107 ºC krenite miksati bjelanjke, trebat će vam oko 4 minute.
  3. Kad su se bjelanjci formirali u mekani snijeg temperatura sirupa bi trebala doseći 115 stupnjeva. Sirup maknite s vatre, smanjite mikser na srednju brzinu te u laganom mlazu lijevajte sirup uz stalno miksanje.
  4. Kad ste dodali cijeli sirup pojačajte mikser te nastavite miksati još 7 – 8 minuta, odnosno dok ne dobijete prozračnu i sjajnu kremu.Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te kratko izradite kremu.
  5. Možete odmah koristiti.

S’MORES KREMA

  1. Čokoladu otopite na pari i ostavite postrani da se ohladi.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer u prahu. Dodajte 300 g s’mores namaza. Mikserom izradite kremu.
  3. Odvojite trećinu kreme te u nju umiješajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite biskvit s podlogom tako da podloga od keksa bude gore. Bijelu s’mores kremu stavite u slastičarsku vrećicu te polovicu kreme rasporedite po podlozi.
  2. Sada postavite drugi biskvit s podlogom tako da vam podloga bude gore. postavite preostalu bijelu kremu te na nju treći biskvit bez podloge od keksa.
  3. Kremu obložite čokoladnom s’mores kremom. Tortu spremite u hladnjak na pola sata.

ČOKOLADNI GANACHE

  1. Čokoladu usitnite na manje komadiće te je stavite u posudu.
  2. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko usitnjene čokolade. Ostavite minutu pa špatulom miješajte dok ne dobijete sjajni i povezani ganache.
  3. Ostavite malo da se prohladi.
  4. Tortu izvadite iz hladnjaka pa joj površinu prelijte čokoladnim ganacheom. Špatulom rasporedite čokoladu po površini torte, dio čokolade će curiti sa strane, tako treba biti.
  5. Tortu ohladite na nekoliko sati ili preko noći.
  6. Prije posluživanja je ukrasite mrvicama keksa i marshmallowsima. Marshmallowse prođite brenerom ako ga imate kako bi stvorili izgled pečenih kolačića na vatri, ako nemate brener ovaj korak samo preskočite.