S prvim hladnijim danima otvaramo sezonu pečenja keksića. I moram vam priznati da sam jedva čekala studeni.

 

 

Miris svježe pečenih keksića, začina, orašastih plodova… kuhinja puna brašna i male ručice koje utiskuju kalupiće u tijesto… kad god bi zamišljala idealnu kuhinju, ova slika bi mi bila pred očima. Jer, nije stvar u izgledu i elementima, već u u trenutcima.

 

 

Ako imate djecu onda znate kako se izrada keksića lako može pretvoriti u obiteljski “posao”, pa djeca često preuzmu cijelu akciju, osim čišćenja, naravno! I zato sezonu keksića toliko volimo. Nisu samo ukusni, nego se radi njih družimo, maštamo i stvaramo.

 

 

Danas smo radili shortbread keksiće od prhkog tijesta s glazurom od šećera i javorovog sirupa, uz dodatak kandiranih pekan oraha.

 

 

Kad zagrizete keksić dobijete cijelo bogatstvo okusa odjednom. Prhko tijesto se krene topiti u ustima, slatkasta glazura s notom javora i hrskavi komadići pekan oraha presvučeni s karamelom. Zvuči baš kako i je, savršeno!

 

 

 

SHORTBREAD KEKSIĆI S GLAZUROM OD JAVOROVOG SIRUPA I KANDIRANIM PEKAN ORASIMA

SASTOJCI

SHORTBREAD

  • 225 g maslaca sobne temeprature
  • 115 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
  • 250 g glatkog brašna
  • 70 g mljevenih pekan praha
  • prstohvat soli

GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka
  • 1 žlica javorovog sirupa

 

KANDIRANI PEKAN ORASI

  • 10 g maslaca
  • 40 g smeđeg šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 50 g srednje grubo sjeckanih pekan oraha

 

PRIPREMA

SHORTBREAD

  1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
  2. Sada smjesi dodajte brašno i mljevene pekan orahe pa sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
  3. Tijesto izvadite na prozirnu foliju i omotajte ga pa ga spremite u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  5. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
  6. Razvaljate ga na debljinu 4-5 milimetara. Kalupićima utisnite željene oblike pa ih pažljivo prebacite na pripremljeni kalup. Preostalo tijesto nanovo razvaljate, utisnite oblike pomoći kalupića i prebacite na pripremljen lim. Ovo ponavljajte dok ne potrošite svo brašno.
  7. Keksiće pecite 7-9 minuta. Keksići trebaju ostati svjetli. Ako primjetite da vam prerano dobivaju boju na rubovima smanjite malo pećnicu.
  8. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje prije nego ih ukrasite.

KANDIRANI PEKAN ORASI

  1. U lonac s debljim dnom rastopite maslac. Dodajte smeđi šećer i usitnjene pekan orahe.
  2. Kada se šećer rastopi i primi za orahe, lonac maknite s vatre. Dobro promiješajte pa prebacite u pripremljen lim na koji ste stavili papir za pečenje. Neka se ohlade prije ukrašavanja.

GLAZURA

  1. U posudu stavite šećer u prahu, dodajte mu mlijeko i miješajte sve dok se sav šećer na rastopi i ne dobijete kompaktnu smjesu. Sada dodajte javorovo sirup i ponovo promiješajte. Po potrebi dodajte još šećera u prahu ili mlijeka.
  2. Glazura treba biti gusta ali da se lijepo cijedi sa žlice.
  3. Kod ove glazure ćete primjetiti stvaranje mjehurića na površini. Iz tog razloga je svako malo promiješajte. Ako vam se mjehurići prime za keksiće tada čačkalicom pređite lagano preko njih (ovo napravite prije nego se glazura osuši).

IZRADA

  1. Svaki keksić umočite u glazuru pazeći da umačate gornju stranu. Prstima odignite keksić i ostavite ga nekoliko sekundi iznad posudu s glazurom kako bi sav višak iscurio. Keksić potom postavite na rešetku za hlađenje. Odmah ga ukrasite kandiranim pekan orasima.
  2. Ostavite da se glazura stisne pa poslužite uz šalicu mlijeka ili po želji.

 

TIPS & TRICKS
  • Pekan orahe možete zamijeniti orasima, bademima ili lješnjacima.

 

Dobar tek!