Sacher tortu ne treba posebno predstavljati. Ona je jedna od najpoznatijih torti na svijetu. Osmislio ju je tada mladi kuhar Franz Sacher, a mnogo godina kasnije ju je proslavio njegov sin Eduard koji je nastavio tradiciju izrade torte. Na posljetku je Eduard otvorio hotel Sacher i tortu uvrstio u meni hotela. Sve ostalo je, kako bi se reklo, povijest.

 

 

Sacher torta osvaja svojom jednostavnošću. Ta bogata čokoladna nota, tanki premaz od marmelade i čokoladni preljev su postali toliko omiljeni okusi da danas imate nebrojeno puno sličnih recepata za ovu veličanstvenu tortu.

 

S njom volim proslaviti rođendane. Volim je napraviti za druženja ili za kišne nedjelje. Ova torta i njen recept imaju posebno mjesto u mojoj kuharici. Veličanstvena je, zaista!

 

 

SACHER TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 210 g čokolade (min. 65% kakaa)
  • 120 g maslaca
  • 8 žumanjaka
  • 10 bjelanjaka
  • 120 g šećera
  • 125 g glatkog brašna
  • 2 većice vanilij šećera

GANACHE

  • 300 g čokolade
  • 300 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • 200 g marmelade od marelice
PRIPREMA

GAMACHE

  1. Čokoladu iskidajte na manje komadiće. Vrhnje ugrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade.
  2. Miješajte špatulom dok ne dobijete kompaktnu i sjajnu glazuru. Ostavite sa strane da se malo ohladi i stisne.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 22 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Čokoladu i maslac rastopite na pari. Žumanjke stavite u veću posudu pa im dodajte polovicu šećera. Mikserom ih pjenasto izradite.
  3. Sada im postepeno dodajte rastopljenu čokoladu i maslac miksajući cijelo vrijeme.
  4. Brašno prosijte pa ga dodajte smjesi jaja i čokolade.
  5. Bjelanjke stucite u snijeg s preostalom polovicom šećera.
  6. Dodajte ih iz tri dijela. Prvu trećinu dodajte energično, a preostale dvije lagano umiješajte špatulom jednu po jednu.
  7. Biskvit prebacite u kalup i pecite 40 – 45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ga potom prebacite na rešetku za hlađenje.

SLAGANJE

  1. Ohlađeni biskvit prerežite uzdužno kako bi dobili dva biskvita.
  2. Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Premažite ga marmeladom od marelice.
  3. Sada postavite drugi biskvit.
  4. Sacher tortu prelijte glazurom od čokolade. Ohladite u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći.

 

Dobar tek!