Proslava nove godine ne bi bila potpuna bez torte i to one s koje prskalica zasvIjetli. Jer ulazak u novu je najbolji uz komad slatke torte i čašu pjenušca. A kad to spojite u jedno dobijete neodoljivo aromatičnu pjenušac tortu.

 

Ova torta se sastoji od bijelog biskvita obogaćenog pjenušcem te kremom od maslaca. Jednostavna je za izradu te idealna za doček ili neku posebnu proslavu.

 

ROZA PJENUŠAC TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 300 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 180 g maslaca, sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 5 bjelanjaka  jaja L veličine
  • 250 ml pjenušca (po mogućnosti rozi)
  • roza jestitva boja u prahu ili gelu

KREMA

  • 6 bjelanjaka (L jaje, oko 260 g)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca sobne temperature (ne previše mekan)

DODATNO

  • festive roze perlice
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, soli i bojom u prahu (ako koristite u gelu dodajte na samom kraju) te ostavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac sobne temperature i šećer.
  4. Dodajte im bjelanjak po bjelanjak miksajući između svakog dodavanja.
  5. Dodajte pola količine brašna, mikserom povežite, sada dodajte pjenušac pa ponovo sve povežite.
  6. Na kraju kratko umiješajte preostalo brašno. Ako koristite boju u gelu sada je dodajte.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
  3. Krema od odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE TORTE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit, ako je površina neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
  2. Na biskvit postavite kremu te preklopite s drugim biskvitom.
  3. Cijel tortu obložite preostalom kremom.
  4. Ukrasite perlicama ili po želji.