Royal icing ili kraljevska glazura je gusta glazura idealna za ukrašavanje. Sastoji se od bjelanjka, šećera u prahu i limunovog soka.
Razne dekoracije načinjene od ove glazure, nakon što se osuše mogu dugo trajati i jako su postojane. S royal icingom možete bojati, ispunjavati ili obrubljivati kekse. Kod izrade kućice, ova glazura će vam posužiti kao ljepilo za stranice. Također, možete je napraviti malo gušću ili rijeđu, ovisno o namjeni za koju je koristite. Gušća glazura će vam poslužiti za ispisivanje ili obrubljivanje, a rijeđa za ispunjavanje.
Također, ovu glazuru možete bojati prehrambenim bojama s čime je i sam izbor dekoracija mnogo veći. Da bi vam royal icing uspio potrebno je pridržavati se mjera i slijediti nekoliko koraka.
ROYAL ICING ILI KRALJEVSKA GLAZURA
SASTOJCI
- 1 bjelanjak (jaje M veličine)
- 170 g šećera u prahu
- tri žličice soka svježeg limuna
PRIPREMA
- Neka vam sve posude budu čiste i suhe. Šećer u prahu obavezno prosijte. Težina bjelanjka za jaje M veličine je 30-35 grama. Koristite jaje iz provjerenog uzgoja.
- Mikserom stucite jaja u snijeg.
- Dodajte im sok limuna. Postepeno dodavajte šećer uz stalno miješanje.
- Provjeravajte gustoću glazure.
- Ako vam se glazura čini gusta, dodajte koju kap vode, ako vam se čini rjetka, dodajte malo šećera u prahu.
- Kada ste gotovi, poklopite posudu u kojoj je glazura jer se jako brzo suši. Ostavite je u hladnjaku na pola sata. Ovako pohranjenja, glazura vam može trajati do 6 dana.
- Prije korištenja royal icing prebacite je u vrećicu za ukrašavanje kojoj ste otkidali vrh (pazite da ne bude širok otvor).
Dobar tek!