Čokoladna rolada s mousse kremom od mascarponea i glazurom od čokolade je kolač koji bi jela svaki dan. Pjenast, kremast i čokoladana. Say no more!

 

Izrada ovog kolača je zaista jednostavna, a ako niste sigurni što spremiti za Uskrs, ova rolada će se savršeno uklopiti na svakom stolu.

 

 

ROLADA S ČOKOLADNIM JAJIMA I MOUSSE KREMOM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 4 jaja L veličine (odvojeno)
  • 90 g šećera (podijeljeno na 60 g i 30 g)
  • 4 žlice tople vode
  • 65 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa (2 žlice)
  • 2 žličice  praška za pecivo (10 g)

BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA

  • 250 g mascarponea, sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • pola vrećice mljevene želatine ili 3 listića želatine + 3 žlice hladne vode ili vode da pokrije listiće
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

ČOKOLADNI GANACHE

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag

DODATNO

  • čokoladna jaja za dekoraciju
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 23 x 33 cm. Dno kalupa obložite papirom ili cijeli kalup namastite i pobrašnite.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka i 30 g šećera (2 žlice) stucite snijeg te ga stavite po strani.
  3. Sada u posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pjenasto izradite žumanjke i preostali šećer (60 g ili 4 žlice). Dodajte 4 žlice tople vode te nastavite miksati još malo, odnosno dok se voda ne poveže sa smjesom.
  4. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte te ih dodajte žumanjcima. Kratko sve izradite. Sada dodajte snijeg od bjelanjaka iz tri intervala. Umiješajte ga špatulom pazeći da ga ne umiješate brzo i naglo već postepeno.
  5. Smjesu za biskvit stavite u pripremljen kalup te pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Nožem obrubite kalup te biskvit okrenite na čistu kuhinjsku krpu koju ste prethodno posuli kakaom u prahu te ga zarolajte. Biskvit ostavite da se ohladi prije stavljanja kreme.

BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA

  1. Želatinu namočite u 3 žlice hladne vode te ostavite 10 minuta da želatina nabubri, ako koristite listiće tada ih namočite u hladnoj vodi dok ne omekšaju.
  2. Od 150 ml vrhnja za šlag odvojite nekoliko žlica koje dodajte nabubrenoj i ocijeđenoj želatini (ja dodam 4 žlice). Ostalo vrhnje stucite u šlag.
  3. Nabubrenu želatinu ili omekšane i ocijeđene listiće želatine stavite na paru s par žlica vrhnja za šlag te ih ugrijte kako bi se želatina otopila.
  4. Za to vrijeme mikserom izradite mascarpone i šećer u prahu. Dodajte zagrijanu i otopljenu želatinu te na kraju umiješajte šlag i ekstrakt vanilije.
  5. Odmotajte biskvit, postavite kremu te ga zarolajte.

ČOKOLADNI GANACHE

  1. Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  2. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
  3. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  4. Roladu odmah prelijte ganacheom, ukrasite čokoladnim jajima te spremite u hladnjak na tri sata ili preko noći.