Uskoro se bliži Valentinovo, dan koji nas podsjeća da je uz ljubav sve ljepše. Ljubav i torte, ako mene pitate. 😉 I iako se ljubav slavi svaki dan, ponekad nam dobro dođu mali podsjetnici na nju.

 

A ima li išta ljepše od slavlja uz tortu? I to onu baršunastu, crvenkastu i profinjenu. Red velvet je torta koju možete poslužiti uvijek i jednako će očarati svojim izgledom i okusom. Ali se ipak najljepše uklapa u Valentinovo. Crvenkasta boja biskvita te svilenkasta krema savršeno nadopunjuju boje kojima smo okruženi taj dan.

 

Kombinacija Dolcela praška za pecivo vinski kamen, sode bikarbone te kiseline iz octa i limuna će proizvesti reakciju od koje će vaš biskvit postati crvenkast. Ako mu želite pojačati nijansu dodajte par kapi crvene boje u gelu. Kremu možete raditi po želji te koristiti onu od sirnog namaza ili poput mene swiss meringu s maslacem.

Ja sam tortu ukrasila jestivim perlicama, a natpis sam napravila pomoću šablone i posula ga malinom u prahu. Pdf šablona se nalazi ispod teksta. Ako nemate malinu u prahu možete koristiti kakao u prahu, jestive perlice i sl.

Moja torta se razlikuje od klasične izvedbe po tome što umjesto biskvita i kreme na katove ima srce od kreme unutar torte. Da bi postigla taj efekt koristila sam gotove kalupe. Ako nemate takav kalup napravite klasičnu Red velvet tortu. Svi koraci za obje verzije se nalaze u tekstu.

RED VELVET TORTA S KREMOM U OBLIKU SRCA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 175 g maslaca sobne temperature
  • 320 g šećera
  • 150 g ulja
  • 4 jaja L veličine
  • 380 g glatkog brašna
  • 35 g kakaa u prahu
  • 2 žličice Dolcela praška za pecivo vinski kamen
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica octa
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žličice soka od limuna (svježe cijeđenog)
  • crvena jestiva boja u gelu, po želji

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 6 bjelanjaka (L jaje)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca sobne temperature

DODATNO

  • crvene jestive perlice
  • prah maline za natpis Love
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalupa za tortu s udubinama za kremu ili tri kalupa promjera 22-24 centimetara. Ako koristite kalupe s udubinama tada ih namastite i pobrašnite, ako koristite klasične kalupe za tortu tada svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
  2. Mlijeku dodajte 3 žličice limunovog soka i promiješajte. Ostavite po strani.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo vinski kamen, sodu bikarbonu i sol). Ostavite po strani.
  4. Maslac i šećer mikserom izradite dok vam smjesa ne postane kremasta, za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  5. Sada smjesi maslaca i šećera postepeno dodajte ulje uz stalno miksanje.
  6. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Kada je smjesa postala kompaktna dodajte ocat, ekstrakt vanilije te boju ako je koristite.
  7. Sada dodajte pola suhih sastojaka, mlijeko pomiješano s limunovim sokom te preostalo brašno. Sve sjedinite špatulom ili kratko mikserom.
  8. Smjesu prebacite ravnomjerno u kalupe.
  9. Pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  10. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih izvadite na rešetku za hlađenje.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature (maslac vam treba biti više hladan nego topao) koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu. Kremu možete odmah koristiti. Ja kremu stavim u slastičarsku vrećicu kako bi mi bilo jednostavnije oblagati tortu.

SLAGANJE

  1. Ako koristite kalup s udubinama za srce tada napunite i poravnajte oba biskvita. Pazite da kremom popunjavate samo unutrašnjost te da vam rubovi ostanu čisti. Preklopite biskvite (pazite koji vam je donji, a koji gornji da vam srce ne bi bilo naopako).
  2. Sada cijelu tortu obložite preostalom kremom te ukrasite po želji. Ohladite u hladnjaku na tri sada ili preko noći.
  3. Ako koristite klasične kalupe tada prvo poravnajte gornji sloj biskvita oštrim nazubljenim nožem (onim za kruh) ako vam je neravan.
  4. Posložite prvi biskvit, postavite kremu, pa drugi te na njega postavite kremu i na kraju postavite zadnji biskvit te sve obložite kremom.
  5. Ukrasite po želji. Ohladite u hladnjaku na tri sada ili preko noći.

 

Pdf šablonu možete preuzeti ovdje Love sablona.

 

Recept je nastao u suradnji s Dolecelom.