Od svih božićnih keksića, raspucanci su zasigurno najviše rađeni. Malene raspuknute kuglice prepune okusa su osvojile svijet.

 

Osim čokoladnih, na blogu se nalaze oni od limuna kao i brownie raspucanci. 

Sad su došli na red I Red velvet raspucanci. Okusom najviše podsjećaju na čokoladne, ali su divno crvenkasti, baš božićni.

RED VELVET RASPUCANCI

SASTOJCI
  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 225 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 2 jaja L veličine
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1 žličica crvene jestive boje u prahu (ili gel)

DODATNO

  • 100 g šećer
  • 100 g šećer u prahu
PRIPREMA
  1. U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa ih stavite po strani.
  2. Maslac i šećer izradite mikserom.
  3. Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sada dodajte i ekstrakt vanilije.
  4. Postepeno (iz tri intervala) dodajte brašno uz lagano miješanje.
  5. Dobiveno tijesto prebacite u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata da se odmori.
  6. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pripremite i posudu u kojoj ćete valjati raspucance. U nju stavite šećer i šećer u prahu.
  7. Žličicom odvojite dio tijesta i oblikujte kuglicu. Neka vam teži oko 15 grama.
  8. Kuglicu uvaljajte u šećer i složite na pripremljen lim.
  9. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto. Pazite da napravite razmak između posloženih kuglica kako se raspucanci ne bi spojili tijekom pečenja.
  10. Raspucance pecite oko 9 minuta. Ostat će mekani ali će se stisnuti hlađenjem.
  11. Ohladite ih na rešetki za hlađenje prije posluživanja. Ohlađene spremite u kutiju za kekse.

 

Dobar tek!