Jesam li vam ikad rekla da je tjestenina zaslužna za moju ljubav prema kuhanju? Tjestenina je bila moj prvi odabir oduvijek. Kao malena sam je zvala Ono što se vrti, jer mi je riječ špageti bila komplicirana. Obožavala sam je.

 

Bila sam toliko malena da sam se morala propeti na vrhove prstiju kako bi gledala baku dok priprema tjesteninu za cijelu obitelj. Brašno, jaja, malo soli i kap ulja. I to je sve. Stol pun brašna i njene vješte ruke zamijesile bi tijesto za tren. Toliko pažnje i ljubavi je sadržavala ta kuglica tijesta i ono što je bilo najvažnije, ista ta kuglica tijesta bi okupljala obitelj oko stola.

 

Trebalo mi je neko vrijeme da se odvažim u pripremi domaće tjestenine, iako je priprema zaista jako jednostavna. A ako vam se čini da za raviole trebate posebno znanje, moram vas razuvjeriti. Ravioli su gotovi za tren, a nadjev možete prilagoditi vlastitim željama. Možete ih puniti s mesom, kozicama, nadjevom od bundeve ili gljiva. Ja sam kod izrade koristila nastavak za lasagne na svom Kenwood kMixu. On je odradio pola posla i tanko razvaljao tijesto.

 

Raviole sam pomiješala s maslacem i češnjakom, no budite slobodni dodati umak koji volite.

RAVIOLI SA ŠPINATOM I RICOTTOM

SASTOJCI

  • 400 g manitoba brašna, Tip 0 ili glatko pšenično
  • 4 jaja L veličine
  • 3 žlice ulja
  • pola žličice soli
  • 250 g špinata
  • 250 g ricotte
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira, ja sam koristila Pecorino Romano
  • sol, papar

DODATNO

  • jaje za premazivanje
  • 50 g maslaca
  • 4 češnja češnjaka

PRIPREMA

NADJEV

  1. Špinat operite i očistite, po potrebi skratite peteljku te ga blanširajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Sada ga stavite pod mlaz hladne vode kako bi zaustavili dodatno kuhanje te ga potom dobro procijedite. Pazite da vam ne ostane vode jer će navlažiti raviole.
  2. Špinat stavite u sjeckalicu, dodajte mu ricottu te sol i papar po želji. Kratko propulsirajte kako bi se sve povezalo. Ovo možete napraviti i nožem i vilicom.
  3. Nadjev stavite u slastičarsku vrećicu s manjim otvorom (oko 1 cm), a možete se koristiti i žličicom pri stavljanu nadjeva.
  4. Nadjev stavite po strani.

TJESTENINA

  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  8. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  9. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  10. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ovo ponavljate sve dok ne dobijete dovoljno tanko tijesto. Ja sam na svom kMixu s nastavkom lasagne razvukla tijesto do broja 7.

RAVIOLI

  1. Razvaljanu traku od tijesta stavite na pobrašnjenu radnu plohu. Na sredinu istisnite nadjev veličine oraha. Radite razmak između nadjeva.
  2. Razmutite jaje pa premažite tijesto oko nadjeva (ono će zalijepiti drugi dio tijesta).
  3. Sada prebacite drugu traku od tijesta, rukama utisnite tako da nema viška zraka. Kalupom za raviole ili rezačem za tijesto izrežite raviole. Gotove raviole postavite na pobrašnjenu podlogu te ih prekrijte čistom kuhinjskom krpom dok ne završite s izradom.
  4. Raviole kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 2-3 minute.
  5. Za to vrijeme u dubljoj tavi na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Neposredno prije dodavanja raviola dodajte usitnjen češnjak, raviole cjedilom odmah prebacite u tavu, kratko promiješajte te odmah poslužite uz nariban sir ili po želji.