U hladnije dane mi ništa nije ljepše od mirisa toplog tijesta u pećnici. Dom mi odmah poprimi taj cozy ugođaj. A mirisi koji se šire kad spremate ovaj kruh su toliko divni da će vam vjerojatno susjedi pozvoniti na vrata u želji za komadićem.

 

Pull apart kruh sa začinskim biljem i karameliziranim lukom je omiljen kruh napih druženja i raznih proslava. Osim što jako lijepo izgleda, fora se kida (samo odvojite svoju kockicu) prepun je začina i okusa karameliziranog kruha.

 

Ja ga volim poslužiti uz razne plate, masline ili meso. Iako, možete ga jesti samog, zaista vam nisu potrebi naresci ili glavno jelo.

 

U receptu koristim maslac sa začinima, no vi možete koristiti običan maslac te nadodati začine poput mediteranske mješavine začina ili vlasac i češnjak u prahu, majčinu dušicu ili ružmarin. Kombinirajte ono što volite ili imate doma.

 

Karamelizirani luk ovom kruhu daje poseban okus, a kruh je toliko mekan, pjenast i prozračan da se topi u ustima.

 

Izrada tijesta nije zahtjevna, ali trebate pripaziti da tijesto bude mekano i glatko. Meni u njegovoj izradi pomaže moj Kenwood kMix, odnosno ja njemu pomognem, on manje više odradi doslovno sve,

 

Ako želite neutralniju verziju kruha, možete ga raditi i bez začina i luka, samo ga premažite maslacem. Ovaj kruh je divan i u slatkim izvedbama s čokoladom, marmeladom i sl.

 

 

PULL APART KRUH SA ZAČINSKIM BILJEM I KARAMELIZIRANIM LUKOM

SASTOJCI

TIJESTO

  • 180 ml mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 300 – 320 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 60 g maslaca

KARAMELIZIRANI LUK

  • 2 ljubičasta luka
  • sol
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 1 žlica aceta balsamica

DODATNO

  • 70 g maslaca sa začinskim biljem, sobne temperature
  • karamelizirani luk

PRIPREMA

  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako te mu dodajte kvasac, žlicu šećera te dvije žlice brašna. Promiješajte te poklopite, ostavite 10-ak minuta kako bi se kvas aktivirao.
  2. Smjesu stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte razmućeno jaje, brašno i sol pa krenite izrađivati tijesto.
  3. Kad se sve povezalo dodajte maslac iz tri puta miksajući cijelo vrijeme. Tek kad se prvi komad spoji dodajte drugi, miksajte pa treći.
  4. Zamijesite glatko i sjajno tijesto, trebat će vam oko 7,8 minuta.
  5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom te ostavite na toplom 1 do 1,5 sat, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.

KARAMELIZIRANI LUK

  1. Luk narežite na tanke fete. U dubokoj tavi na laganoj vatri i malo masnoće stavite pirjati luk. Pirjajte oko 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
  2. Sada dodajte sol, šećer i aceto balsamico. Nastavite pirjati oko 15-ak minuta, odnosno dok luk ne postane potpuno mekan te smjesa ljepljiva i kompaktna.
  3. Luk ostavite da se prohladi pa ga spremite u čistu staklenku ili posudu do korištenja.

OBLIKOVANJE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh. Dno mu obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
  2. Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine 2 -3 milimetra. Premažite maslacem te na dijelove stavite karamelizirani luk. Dio luka ostavite za kasnije.
  3. Izrežite uzdužne trake debljine 10 cm koristeći rezač za tijesto ili oštri nož.. Trake od tijesta postavite jednu na drugu pa rezačem ili nožem izrežite komade širine 6 – 8 milimetara.
  4. Komade postavite u kalup tako da vam stoje okomito. Složite komad do komada. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom  i ostavite pola sata na toplom.
  5. Pecite oko 40 minuta ili dok vam površina ne porumeni.

 

 

Recept je nastao u suradnji s Kenwoodom.