Pizza je jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Vjerujem da nema osobe koja nema svoju omiljenu pizzu. Ovo jednostavno i preukusno jelo potječe iz Italije, točnije iz Napulja.
Danas postoji niz pizzeria i restorana koji pizzu imaju u ponudi, no jedna od najdražih mi je ona domaća.
Za njenu izradu vam ne treba puno vremena ni sastojaka, a kad jednom savladate tijesto možete kombinirati sastojke po želji.
Za ove toplije dane ja volim pizzu s povrćem. Uz neizostavni poriluk, danas sam koristila tikvice, papriku i kukuruz.
Pasirana rajčica je jako važna, a ja je volim malo doraditi s origanom i češnjakom, ovako mi je pizza puno ukusnija, a ostatak nadjeva samo spremim u hladnjak i koristim za tjesteninu.
Da bi vam pizza bila hrskava izvana, a mekana iznutra ne trebate imati posebne pekače, postoji jedan mali trik kod pečenja, a ja sam vam ga napisala u opisu pripreme.
Ja sam svoju pizzu radila s omiljenim S-BUDGET proizvodima (kvasac i ementaler) koji imaju odličan omjer cijene i kvalitete.
Savjetujem da kod odabira brašna koristite ono namijenjeno tijestima. Vjerujem da svi već znaju da je moje omiljeno brašno SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba. S njim radim sva tijesta i većinu peciva, kao i sourdough tijesta.
PIZZA S PORILUKOM I TIKVICAMA
SASTOJCI
TIJESTO
- 300 g SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba ili glatkog brašna
- 1 vrećica S-BUDGET SUHOG KVASCA (7 g)
- 1,5 žličica soli
- 175 ml vode
- 3 žlice maslinovog ulja
NADJEV
- 500 ml pasirane rajčice
- 2 žlice origana
- 1 žličica šećera
- 1,5 žličica soli
- malo papra
- 4 češnja češnjaka
- 150 g S-BUDGET Emmentaler, naribani
- 1 poriluk
- 1 tikvica
- pola paprike
- par crnih maslina
- dvije žlice kukuruza
- 100 g mozzarelle
- šaka rukole
PRIPREMA
- U posudu stavite brašno. Dodajte mu kvasac te na drugu stranu posude stavite sol. Sada dodajte vodu i maslinovo ulje. Kuhačom sve pomiješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.
- Rukama izradite tijesto te ga prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
- Ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
- Za to vrijeme pasiranoj rajčici dodajte origano, šećer, sol, papar te češnjak. Kuhajte 15-ak minuta pa sklonite s vatre i ostavite da se prohladi sa strane.
- Pripremite povrće. Papriku i tikvicu operite te posušite. Narežite na trakice i fete. Poriluk (samo donji bijeli dio) narežite na fete. Kukuruz ocijedite od viška vode. Povrće stavite po strani.
- Pećnicu ugrijte na 230 stupnjeva.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga razvaljajte u krug, neka vam sredina bude tanka, a rubovi deblji.
- Ispod tijesta postavite papir za pečenje kako bi pizzu lakše prenijeli u pećnicu.
- Sredinu nadjenite nadjevom od pasirane rajčice pa pospite naribanim ementalerom.
- Sada posložite povrće, pospite kukuruzom, dodajte masline te mozzarellu okidanu na komadiće.
- Pazite da mozzarellu dobro ocijedite prije dodavanja na tijesto kako ne bi pustila vodu.
- Pizzu stavite u lim za pizzu (s rupicama) ili je s papirom stavite na rešetku za pečenje (ja ne koristim lim), pecite 6-8 minuta.
- Pizzu sada s papirom za pečenje stavite na dno pećnice te pecite još dvije minute.
- Izvadite i poslužite toplu.