Pizza je jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Vjerujem da nema osobe koja nema svoju omiljenu pizzu. Ovo jednostavno i preukusno jelo potječe iz Italije, točnije iz Napulja.

 

Danas postoji niz pizzeria i restorana koji pizzu imaju u ponudi, no jedna od najdražih mi je ona domaća.

Za njenu izradu vam ne treba puno vremena ni sastojaka, a kad jednom savladate tijesto možete kombinirati sastojke po želji.

 

Za ove toplije dane ja volim pizzu s povrćem. Uz neizostavni poriluk, danas sam koristila tikvice, papriku i kukuruz.

 

Pasirana rajčica je jako važna, a ja je volim malo doraditi s origanom i češnjakom, ovako mi je pizza puno ukusnija, a ostatak nadjeva samo spremim u hladnjak i koristim za tjesteninu.

Da bi vam pizza bila hrskava izvana, a mekana iznutra ne trebate imati posebne pekače, postoji jedan mali trik kod pečenja, a ja sam vam ga napisala u opisu pripreme.

Ja sam svoju pizzu radila s omiljenim S-BUDGET proizvodima (kvasac i ementaler) koji imaju odličan omjer cijene i kvalitete.

 

Savjetujem da kod odabira brašna koristite ono namijenjeno tijestima. Vjerujem da svi već znaju da je moje omiljeno brašno SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba. S njim radim sva tijesta i većinu peciva, kao i sourdough tijesta.

PIZZA S PORILUKOM I TIKVICAMA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 300 g SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba ili glatkog brašna
  • 1 vrećica S-BUDGET SUHOG KVASCA  (7 g)
  • 1,5 žličica soli
  • 175 ml vode
  • 3 žlice maslinovog ulja

NADJEV

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice origana
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 žličica soli
  • malo papra
  • 4 češnja češnjaka
  • 150 g S-BUDGET Emmentaler, naribani
  • 1 poriluk
  • 1 tikvica
  • pola paprike
  • par crnih maslina
  • dvije žlice kukuruza
  • 100 g mozzarelle
  • šaka rukole
PRIPREMA
  1. U posudu stavite brašno. Dodajte mu kvasac te na drugu stranu posude stavite sol. Sada dodajte vodu i maslinovo ulje. Kuhačom sve pomiješajte dok ne dobijete povezanu smjesu.
  2. Rukama izradite tijesto te ga prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
  3. Ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
  4. Za to vrijeme pasiranoj rajčici dodajte origano, šećer, sol, papar te češnjak. Kuhajte 15-ak minuta pa sklonite s vatre i ostavite da se prohladi sa strane.
  5. Pripremite povrće. Papriku i tikvicu operite te posušite. Narežite na trakice i fete. Poriluk (samo donji bijeli dio) narežite na fete. Kukuruz ocijedite od viška vode. Povrće stavite po strani.
  6. Pećnicu ugrijte na 230 stupnjeva.
  7. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga razvaljajte u krug, neka vam sredina bude tanka, a rubovi deblji.
  8. Ispod tijesta postavite papir za pečenje kako bi pizzu lakše prenijeli u pećnicu.
  9. Sredinu nadjenite nadjevom od pasirane rajčice pa pospite naribanim ementalerom.
  10. Sada posložite povrće, pospite kukuruzom, dodajte masline te mozzarellu okidanu na komadiće.
  11. Pazite da mozzarellu dobro ocijedite prije dodavanja na tijesto kako ne bi pustila vodu.
  12. Pizzu stavite u lim za pizzu (s rupicama) ili je s papirom stavite na rešetku za pečenje (ja ne koristim lim), pecite 6-8 minuta.
  13. Pizzu sada s papirom za pečenje stavite na dno pećnice te pecite još dvije minute.
  14. Izvadite i poslužite toplu.