Ako volite kiselkaste okuse onda će ova pita biti idealan odabir za vas. Maline možete zamijeniti i nekim drugim šumskim voćem ili je napraviti s kombinacijom više vrsta voća.

 

Količinu šećera također možete prilagoditi vlastitim okusu pa ga pojačati i tako ublažiti kiselkastu notu malina. Prhko tijesto posuto šećerom koji se lagano karamelizira u pečenju je ovu pitu učinilo još ljepšom. Hrskava površina, mekani nadjev i kombinacija kiselo slatkih okusa uz žlicu tučenog vrhnja ili kuglicu sladoleda od vanilije je zaista idealna kombinacija.

 

Pita je jednostavna za izradu, osim tijesta zaista ne iziskuje ni vrijeme ni trud. Ja sam je odlučila napraviti kao jedan od recepata za nadolazeće Valentinovo te je ukrasiti slovima od tijesta.

 

Tako je pita od malina postala Be my Valentine pita, a kolač je postao kolač s porukom. I, iako sam ja već odavno odabrala svog Valentine čovjeka, lijepo mi je podsjetiti ga s vremena na vrijeme da je i dalje moj prvi i jedini odabir.

 

Nadam se da ćete i vi imati poneki kolač s lijepom porukom ove godine.

 

PITA OD MALINA (BE MY VALENTINE)

SASTOJCI
Za kalup promjera 24 cm

TIJESTO

  • 280 g glatkog brašna
  • 95 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine
  • 150 g maslaca (hladan za ručno izrađivanje, sobne temperature za izradu mikserom)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

NADJEV

  • 400 g malina, ja sam koristila zamrznute
  • 125 g šećera, ili po želji
  • 2 žličice svježe cijeđenog soka od limuna
  • 1 žlica gustina

DODATNO

  • jaje za premazivanje, po želji
  • smeđi šećer za posip, po želji

 

PRIPREMA

TIJESTO

Ako ćete ga ručno izraditi
  1. U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol i ekstrakt vanilije. Dodajte hladan maslac iskidan na tanke fete.
  2. Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućeno jaje pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

 

Ako ćete koristiti mikser
  1. U posudu od električnog miksera stavite maslac sobne temperature i šećer u prahu. Izradite ih nastavkom za kreme. Sada dodajte jaje, sol i ekstrakt vanilije. Ponovo izradite smjesu dok se ne poveže. Na kraju dodajte brašno i sve povežite mikserom. Tijesto će biti ljepljivo.
  2. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

 

NADJEV I PEČENJE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tart promjera 24 cm.
  2. Za nadjev u lonac s debljim dnom stavite maline i šećer, po potrebi možete dodati malo vode (ako koristite svježe maline). Dodajte sok i gustin od limuna pa na srednje jakoj vatri kuhajte 5 – 10 minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
  3. Maknite s vatre i ostavite po strani da se malo prohladi.
  4. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno i utisnite oko rubova, neka vam dio tijesta malo prelazi rub. Tijesto na dnu izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.
  5. Sada postavite nadjev po pripremljenom tijestu.
  6. Razvaljajte drugi dio tijesta, postavite preko nadjeva pazeći da vam tijesto pređe rubove kalupa.
  7. Sada lagano utisnite tijesto uz rub, a višak tijesta (onaj preko ruba) nožem odstranite.
  8. Pomoću prstiju rub tijesta oblikujte po želji ili ga ostavite kakav je.
  9. Sredinu tijesta zarežite oštrim nožem.
  10. Po želji pitu premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.
  11. Od ostatka tijesta (rubova koje ste otkidali) možete napraviti oblik po želji, poput lista ili slova.
  12. Pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam pita ne poprimi lijepu rumenu boju.
  13. Od ostatka tijesta (rubova koje ste otkidali) možete napraviti oblik po želji, poput lista ili slova. Pecite ih na piti ili odvojeno. Ja sam slova pekla odvojeno 7 minuta.