Ako niste sigurni što pripremiti za večeru ili vam dolaze prijatelji, ovi perec zalogaji će se savršeno uklopiti u različitim prigodama. Idealni su ua druženja uz utakmice, filmove, proslave ili uz tihu večer za dvoje.

 

Ako volite bagel peciva ili perece, ovi neodoljivi perec zalogaji će vas oduševiti.

 

Iznutra su punjeni nadjevom od ABC sira i medvjeđeg luka, a izvan su posuti krupnom morskom soli. Prepoznatljiv okus pereca ćete dobiti kupkom od vode i sode bikarbone koja omekša tijesto, pa su pereci jako mekani.

 

Ako volite blaži okus, umjesto morske soli perece možete posuti sjemenkama poput sezama ili kima.

 

Perece također možete poslužiti uz neki od umaka po želji iako su sasvim ukusni i bez umaka jer su punjeni sirom.

 

 

PEREC ZALOGAJI S ABC SIROM

SASTOJCI

TIJESTO

  • 300 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 180 – 200 ml mlake vode

NADJEV

  • 200 g ABC sira
  • 2 žlice suhog medvjeđeg luka

DODATNO

  • 200 ml vode
  • 30 g sode bikarbone
  • krupna morska sol
PRIPREMA

NADJEV

  1. ABC sir i medvjeđi luk pomiješajte i ostavite po strani.

TIJESTO

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom 45 minuta ili dok se ne udvostruči.
  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, podijelite na tri dijela, pa svaku trećinu na 12 dijelova. Dobit ćete 36 komada tijesta.
  3. Svaki komad razvucite rukama, sredinu nadjenite žličicom nadjeva te rubove spojite i oblikujte kuglicu.
  4. Sada pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i upalite pećnicu na 180 stupnjeva.

KUPKA OD VODE I SODE

  1. Zakuhajte vodu, dodajte sodu bikarbonu i promiješajte. Kada se soda skoro otopila maknite s vatre i ostavite da se tekućina prohladi.
  2. U mlaku tekućinu dodajte kuglice od tijesta, ostavite 1-2 minute pa prebacite na pripremljen lim za pečenje. Odmah pospite s krupnom morskom soli i pecite 12 – 15 minuta, odnosno dok vam pereci ne poprime lijepu rumenu boju.
  3. Poslužite tople uz umak po želji.

Dobar tek!