Pavlova je jedna od onih bezvremenskih torti koje oduševe svaki put kad ih napravite. Ta prozračnost i snježno pahuljasti izgled je čine toliko lijepom i toliko posebnom da vjerujem da nema osobe koja za nju nije čula.

 

Kad god ugledam fotografije Pavlove zastanem. Ta torta me uvijek privuče svojom jednostavnošću i ljepotom. Pavlova rolada je kolač koji sadrži sve ono što ima i Pavlova, samo je u obliku rolade te ga je jednostavnije ponijeti, pogotovo ako idete u goste, a i brže je gotov.

 

Za Pavlovu roladu sam potrošila svega  40-ak minuta, a dobila sam predivan kolač dostojan svakog stola i svake prigode.

Ja sam ovaj put koristila kupovni pekmez od maline, ponekad napravim domaći ili koristim lemon curd, svježe voće i sl.

Pavlovu možete kombinirati s okusima koje volite, koristiti svježe voće, ono iz kompota, džemove, čokolade, namaze od orašida i sl.

PAVLOVA ROLADA

SASTOJCI

ZA  PAVLOVU

  • 6 bjelanjaka (L jaje), sobne temperature (oko 280 g)
  • 300 g šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna (gustin, gusnellI)
  • 2 žličice jabučnog octa

NADJEV

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica eksttrakta vanilije
  • 20 g džema od malina

DODATNO

  • svježe maline
PRIPREMA

PAVLOVA

  1. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 40 x 28 cm. Na lim postavite papir za pečenje. Možete ga zalijepiti pomoću ulja u spreju ili nakon što stučete meringue tako da maleni komadić meringue postavite na rubove lima te tada zalijepite papir za pečenje. Pazite da papir za pečenje viri van ruba lima kako bi lakše izvadili pečenu koru.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite bjelanjke sobne temperature te ih miksajte srednjom jačinom. Kada se bjelanjci krenu pjeniti dodajte malo po malo šećer (žlicu po žlicu). Miksajte dok se ne stvori sjaji šaum i dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Trebate dobiti čvrstu meringue-u (stiff peaks).
  3. Na kraju umiješajte škrobno brašno i ocat.
  4. Tučene bjelanjke prebacite na pripremljen lim te ih špatulom poravnajte.
  5. Pecite 25 -30 minuta, odnosno dok vam površina blago ne porumeni.
  6. Pavlovu ohladite u limu za pečenje. Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje, ja koristim krpu.
  7. Pavlovu okrenite na krpu ili papir, ako je potrebno prije okretanja nožem prođite uz rub (ako vam papir nije van rubova) te se Pavlova mogla zalijepiti.
  8. Kad ste okrenuli Pavlovu možete nanijeti kremu i pekmez.

KREMA I DEKORIRANJE

  1. Od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije stucite šlag pazeći da ostane mekan te da ga ne pretučete.
  2. Šlagom odmah obložite Pavlovu koru. Nanesite pekmez pomoću žličice radeći manje hrpice po površini Pavlove.
  3. Zarolajte Pavlovu pomažući se krpom ili papirom koji je ispod kore.
  4. Zarolanu Pavlovu prebaciti na pladanj, ukrasite preostalim tučenim vrhnjem i svježim malinama.
  5. Pavlovu roladu držite u hladnjaku.