Panna cotta je talijanski recept koji bi u prijevodu značio kuhana krema, a radi se od mlijeka i vrhnja uz dodatak šećera i želatine koja kremu čini kompaktnom i čvrstom.

 

Panna cotta po svom izgledu podsjeća na puding, ali ne sadrži jaja ni škrob.

 

Panna cottu možete aromatizirati s raznim ekstraktima ili dodacima poput kave, vanilije i sl. Uz nju se najčešće poslužuju dodaci poput raznih preljeva ili voćnih kombinacija.

 

Panna cotta je jedan od najjednostavnijih recepata koji se iz Italije proširio na cijeli svijet. Ovaj omiljeni recept je gotov za svega 10-ak minuta.

 

Ja sam radila klasičnu Panna cottu s pireom od breskvi i servirala je u čašama. Panna cottu možete raditi i u kalupima i kasnije je poslužiti samostalno na tanjuru.

 

 

 

PANNA COTTA S PIREOM OD BRESKVI

SASTOJCI

ZA PANNA COTTU

  • 200 ml mlijeka, ja sam koristila Kravica Kraljica trajno mlijeko
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 5 g želatine ili 3 listića želatine
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije

ZA PIRE OD BRESKVI

  • 450 g breskvi (4 breskve)
  • 45 g  šećera
  • 50 ml vode
PRIPREMA
  1. Želatinu stavite u posudu s hladnom vodom. Ako koristite mljevenu želatinu tada je namočite s dvije žlice vode, a ako koristite listiće, namočite ih u hladnoj vodi tako da ih voda potpuno prekrije. Ostavite 10 minuta da želatina nabubri ili da listići potpuno omekšaju.
  2. U lonac s debljim dnom stavite mlijeko, vrhnje za šlag i šećer. Dodajte sjemenke iz mahune i prepolovljenu mahunu ili žličicu ekstrakta.
  3. Promiješajte te pustite da se zagrije (neka vam ne zavrije).
  4. U ugrijano mlijeko dodajte želatinu te dobro promiješajte kako bi se sva želatina rastopila. Ako ste koristili mahunu vanilije tada mahunu izvadite, po želji procijedite Panna cottu.
  5. Panna cottu ravnomjerno rasporedite u čaše. Spremite u hladnjak na 4 sata ili preko noći.

PIRE OD BRESKVI

  1. Breskve ogulite od kože te nasjeckajte na kockice.
  2. U lonac s debljim dnom stavite vodi, šećer i iskidane breskve. Kuhajte na srednje jakoj vatri 10- ak minuta uz povremeno miješanje.
  3. Kada su breskve dovoljno omekšale lonac maknite s vatre te sve usitnite štapnim mikserom.
  4. Pire prebacite u čistu staklenku te ohladite prije dekoriranja.
  5. Kada se Panna cotta dovoljno ohladila u hladnjaku dodajte joj ohlađeni pire od breskvi.
  6. Po želji sve ukrasite fetama breskve.

 

Recept je nastao u suradnji s Kravica Kraljica