Palmiers (fran. palme) ili slatke uši kako se još nazivaju najjednostavnija su poslastica koju znam. Osim toga, obožavam ih!

Često ih možete naći pakirane u nekom od dućana, iako mi nisu ni upola ukusni kao kad ih sama napravim. Za njihovu prpremu vam treba lisnato tijesto, šećer i 15 minuta. I to je to!

 

Palmiers možete raditi i s nekim od dodataka poput cimeta ili mjevenih oraha. Možete pustiti mašti na volju i dodati začin po želji ili kombinirati različite. Tada je potrebno da osim šećera gornju stranu pospete s onim što ste odabrali. Sve ostalo je identično. Ispod opisa pripreme sam vam stavila i slike.

 

Ovi maleni slatki zalogaji su moja omiljena food comfort poslastica. Nadam se da ćete uživati u njima jednako kao i ja.

PALMIERS ILI SLATKE UŠI

SASTOJCI
  • 500 g lisnatog tijesta – možete koristiti bilo koje lisnato tijesto
  • 200- 250 g šećera

 

 PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 230 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odmrznite ga.
  2. Tijesto razvaljajte do pola pa radnu podlogu pospite šećerom. Tijesto potom stavite na podlogu sa šećerom tako da ga pokrije.Pospite i gornju stranu (neka bude lijep sloj šećera).
  3. Sada valjkom razvaljajte tijesto na debljinu 3 mm. Ovako će se šećer utisniti u tijesto (ja koristim tijesto od 250 g i razvaljam ga na 25x 35 cm). Znaći, dva puta razvaljam tijesto (ukupno koristim 500 g).
  4. Ako koristite gotove listove tada valjkom samo lagano prođite preko tijesta kako bi se šećer primio, a tijesto ne bi previše stanjilo. I u ovom slučaju vam šećer treba biti ispod i poviše tijesta.
  5. Preklopite rubove tijesta s lijeve i desne strane (oko 4 centimetra). Ponovite preklapanje sve dok se strane ne spoje. Sada prebacite lijevu stranu na desnu kako bi dobili oblik valjka. Idealno je da strane preklopite dva puta prije nego se dodirnu, ali neka vas ovo ne brine, preklopite koliko god puta je potrebno.
  6. Kidajte komade tijesta debljine prsta. Polegnute ih posložite na lim za pečenje. Napravite razmak između svakog palmiersa jer će u pečenju narasti.
  7. Pecite ih 7-10 minuta, odnosno dok ne poprime lagano rumenu boju. Pazite da vam previše ne potamne (šećer će zagorjeti i biti će gorak, a tijesto presušeno).
  8. Palmiers kolačiće držite spremljene u kutiji za kekse i potrošite unutar 7 dana.

 

odvojite komad lisnatog težine 250 g

tijesto razvaljajte na pola pa ga pospite šećerom

tijesto razvaljajte na debljinu 3 mm

presavinite rubove

 

 

 

 

 

 

 

 

rubove presavijajte dok se ne spoje

prebacite lijevu stranu na desnu

kidajte trake debjine prsta (2 cm)

polegnute ih posložite na lim

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobar tek!