Orzotto je jelo poput risotta, samo što se ne radi s rižom već s ječmom. Jednostavno je za pripremu i može se kombinirati s različitim sastojcima poput povrća, mesa i sl.

 

Ječam je kao cjelovita žitarica iznimno hranjiv te se preporučuje u ishrani, razlog više da ga što češće koristite.

 

Orzotto s gljivama je jedan od mojih najdražih orzotta. Za njegovu pripremu vam treba par sastojaka i svega 20-ak minuta. Ovo jelo spada u ona brza, kuhana jela koja možete spremiti i usred užurbanog tjedna.

 

Ja ječam namočim preko noći kako bi se skuhao na vrijeme, u protivnom će mu trebati mnogo više. Svakako vam savjetujem da koristite temeljac, povrtni, pileći, onaj od kostiju i sl. Ako nemate temeljac tada koristite vodu. Pazite da vam bude ugrijan (temeljac ili voda) i da ga takvog postepeno dodajete orzottu.

 

Uživajte u ovom jednostvanom i preukusnom jelu.

ORZOTTO S GLJIVAMA

SASTOJCI
  • 200 g ječma namočenog preko noći
  • 400 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke)
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,5 – 0,7 l povrtnog temeljca ili vode
  • 50 g maslaca
  • 35 g parmezana
  • sol, papar, peršin
PRIPREMA
  1. Ječam potopite u vodi i ostavite preko noći.
  2. Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte dok ne postane staklast. Za to vrijeme gljive prebrišite i iskidajte na tanke fete. Povrtni temeljac ugrijte, ako koristite vodu neka vam bude topla.
  3. Luku dodajte usitnjeni češnjak, kratko promiješajte pa dodajte gljive. Pojačajte vatru pa dodajte procijeđeni ječam. Neka vam se sve skupa pirja dok gljive ne omekšaju, nekih 5-7 minuta.
  4. Postepeno dolijevajte ugrijani povrtni temeljac uz stalno miješanje. Posolite i popaprite.
  5. Orzotto bi trebao biti gotov za 20-ak minuta, odnosno kad je ječam gotov.
  6. Na kraju dodajte parmezan i maslac te ih dobro umiješajte u orzotto.
  7. Orzotto pospite sjeckanim svježim peršinom i poslužite odmah.

Dobar tek!