Omjer svježeg i suhog kvasca je 3:1, odnosno za 30 g svježeg kvasca vam treba 10 g suhog kvasca. 

 

Kocka svježeg kvasca iznosi 42 grama, vrećica suhog kvasca 7 grama (u prosjeku). To bi značilo da vam za jednu kocku svježeg kvasca trebaju dvije vrećice suhog kvasca (42 : 3 = 14 ) , za pola kocke svježeg kvasca vam treba 1 vrećica suhog kvasca ( 21 : 3 = 7).

 

U receptu možete zamijeniti svježi i suhi kvasac te koristiti onaj na koji ste navikli. Vodite se samo omjerima i preračunajte gramažu. Na jedan gram suhog kvasca idu 3 grama svježeg kvasca. I svakako provjerite gramažu vaše vrećice. Savjetujem da kvasac uvijek izvažete prije korištenja.

 

1 kocka svježeg kvasca (42 g) = 2 vrećice suhog kvasca (14 g)
pola kocke svježeg kvasca (21 g) = 1 vrećica suhog kvasca ( 7 g)
3 grama svježeg kvasca = 1 gram suhog kvasca

 

Ako se pitate zašto je razlika u omjeru, radi se zapravo o sastavu koji se razlikuje kod suhog i svježeg kvasca. Svježi kvasac sadrži samo 28 % suhe tvari, dok to nije slučaj kod suhog kvasca, on sadrži svih 7 grama suhe tvari.

 

Koji god kvasac koristili, dobro ga je aktivirati prije upotrebe. Iako se za suhi kvasac to ne treba raditi, provjerit ćete njegovu ispravnost. Savjetujem da svaki kvasac aktivirate.

Suhom ili svježem kvascu dodajte mlako mlijeko, malo brašno i šećera te sve dobro promiješajte, pokrijte i ostavite na toplim pola sata.

 

Jedna kocka (42 g) svježeg ili dvije vrećice (14 g) suhog su dovoljne za 500 g – 1 kg brašno.