Istraživanje gastronomije mi je oduvijek bilo na faze. Faza kruha i peciva, faza slastičarskih krema i torti, faza umaka i Azije. Kažu da se s vremenom opredijeliš, odeš u određenom smjeru. Definiraš se u slastičarstvu, izradi tradicionalnih recepata ili u zdravoj prehrani.

 

To se kod mene još uvijek nije dogodilo. Ne znam jel’ to najbolje pripisati mojoj znatiželji i istaživačkom duhu ili gastronomija u meni treba još sazrijeti. Nekako, vjerujem da je u pitanju ovo prvo. Inspiracija koja me pokreće je u svemu oko mene, dok god je tako i moja kuhinja će biti u svemu. I slatkom i slanom.

 

Iz jedne od faza proučavanja američkih kuhara i njihovih keksića za sve prigode, izašao je ovaj recept za kikiriki keksiće. Ovakvih recepata ima jako puno i svi su slični, no ponekad i mala razlika čini čuda u teksturi i okusu. Ovo su moje idealne mjere, provjerene mnogo puta. Jedan od dražih poklona našim prijateljima su kutijice s domaćim keksima. Ovo su jedni od omiljenih.

 

Probajte i vi. Za poklon ili za vaš stol. Pojest će se svakako!

 

NAJMEKANIJI KEKSIĆI KIKIRIKIJA

SASTOJCI

  •  200 g maslaca od kikirikija
  • 150 g maslaca (sobne temperature)
  • 50 g kristal šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

PRIPREMA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite po strani.
  3. U zasebnoj posudi miksajte maslac od kikirikija, maslac i oba šećera. Miksajte dok vam smjesa ne postane kremasta.
  4. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite kratko miksati.
  5. Sada polako sipajte brašno pomiješano s praškom, sodom i soli. Cijelo vrijeme miksajte.
  6. Smjesa će vam biti mrvičasta, to je u redu.
  7. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
  8. Odvojite po 45 g tijesta za svaki keksić. Lopticu tijesta oblikujte rukama u željeni izgled.
  9. Keksiće posložite na lim za pečenje pa ih dodatno pritisnite vilicom u oblik križa.
  10. Pecite ih 13-15 minuta ili dok keksići lagano ne porumene.
  11. Od ove doze će vam izaći 15 keksića.

 

TIPS & TRICKS

  • Neka vam svi sastojci budu sobne temperature. Posebno obratite pažnju na maslac i jaje.
  • Maslac od kikirikija može biti s komadićima kikirikija ili bez. Ja uvijek koristim onaj s komadićima jer mi je ljepši okus keksića.
  •  Keksići vam trebaju samo malo porumeniti, pazite da ih ne prepečete.
  • Keksići će nakon što ih ispečete biti mekani. Hlađenjem će se stvrdnuti.
  • Ako ćete raditi manje keksiće pecite ih manje minuta od napisanog. Primjerice, za keksiće težine 30 g je dovoljno 7-8 minuta.
  • Keksiće možete umočiti u rastopljenu čokoladu i takve poslužiti.
  • Keksići su jednako ukusni i mekani i narednih 10-ak dana. Idealni su za pripremu unaprijed.

 

Dobar tek!