Proljeću i ljetu su posebno radujem zbog mirisnih jagoda. One su mi najdraže voće za izradu slastica. Osim što su lijepe bojom i izgledom, jako su ukusne,a  možete ih kombinirati na stotine načina.

 

Jedna od mojih omiljenih je mousse torta od jagoda. Nježan sponge biskvit natopljen s malo mlijeka, mousse od jagoda, mascarponea i Dolcela šlaga te preljev za torte su mi kombinacija koja prolazi za sve. Torta je zaista jednostavna za izradu, samo se biskvit peče, a sve skupa je spremno za manje od sat vremena.

Mousse tortu možete ukrasiti svježim jagodama ili ih posložiti po mousse kremi i tek tada preliti preljevom.

Uživajte u dolasku ljeta uz osvježavajuću i nježnu mousse tortu s mirisnim jagodama.

 

MOUSSE TORTA OD JAGODA S PRELJEVOM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 2 jaja L veličine
  • 125 g šećera
  • 125 g glatkog brašna
  • 1 žličica Dolcela praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • 60 ml mlijeka (4 žlice) + malo mlijeka za namakanje biskvita

MOUSSE OD JAGODA

PRELJEV ZA TORTE

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu s pomičnim obrubom promjera 22 centimetara. Na dno kalupa postavite papir za pečenje.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Sada dodajte  jedno po jedno jaje miješajući između dodavanja.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
  4. Biskvit stavite u kalup, po potrebi poravnate površinu te ga pecite oko 25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Gotov biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
  6. Ohlađeni biskvit vratite u kalup s pomičnim obrubom. Ako imate acetatnu foliju tada je postavite s unutarnje strane obruba, ako nemate acetatnu foliju samo preskočite ovaj korak. Biskvit namočite mlijekom te stavite po strani dok pripremate mousse.

MOUSSE OD JAGODE

  1. Jagode usitnite u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Potom ih procijedite kroz sito.
  2.  Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta.
  3. Nakon 10 minuta odvojite 1/4 pirea pa ga dodajte želatini. Posudu u kojoj je želatina s jagodama ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati).
  4. Želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.
  5.  U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone, vrhnje za šlag (hladno), šećer i aromu vanilije. Miksajte dok vam krema ne postane srednje čvrsta (treba biti čvrsta, ali ne kao kad tučete vrhnje za šlag).
  6. Kremi postepeno dodajte pire od jagoda i sve dobro sjedinite špatulom.
  7. Mousse od jagoda stavite na biskvit te poravnajte površinu.
  8. Spremite u hladnjak na sat vremena pa prelijte preljevom.

PRELJEV ZA TORTE

  1. Pomiješajte sadržaj vrećice s 2 žice šećera i 3 žlice hladne vode koje ste oduzeli od 250 ml vode.
  2. Ostatak vode zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i miješajući ponovno zagrijte do vrenja.
  3. Preljev hladite nekoliko minuta, primijetit ćete da se počeo stvrdnjavati. Kada se preljev ohladio prelijte ga preko ohlađenog moussea.
  4. Vratite u hladnjak na najmanje pola sata, a možete i na duže.
  5. Maknite obruč te tortu prebacite na podlogu za serviranje, tanjur ili stalak.
  6. Ukrasite svježim jagodama.