Proljeću i ljetu su posebno radujem zbog mirisnih jagoda. One su mi najdraže voće za izradu slastica. Osim što su lijepe bojom i izgledom, jako su ukusne,a možete ih kombinirati na stotine načina.
Jedna od mojih omiljenih je mousse torta od jagoda. Nježan sponge biskvit natopljen s malo mlijeka, mousse od jagoda, mascarponea i Dolcela šlaga te preljev za torte su mi kombinacija koja prolazi za sve. Torta je zaista jednostavna za izradu, samo se biskvit peče, a sve skupa je spremno za manje od sat vremena.
Mousse tortu možete ukrasiti svježim jagodama ili ih posložiti po mousse kremi i tek tada preliti preljevom.
Uživajte u dolasku ljeta uz osvježavajuću i nježnu mousse tortu s mirisnim jagodama.
MOUSSE TORTA OD JAGODA S PRELJEVOM
SASTOJCI
BISKVIT
- 2 jaja L veličine
- 125 g šećera
- 125 g glatkog brašna
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- prstohvat soli
- 125 g maslaca sobne temperature
- 60 ml mlijeka (4 žlice) + malo mlijeka za namakanje biskvita
MOUSSE OD JAGODA
- 400 g jagoda
- 1 vrećica Dolcela mljevene želatine
- 4 – 5 žlica hladne vode
- 320 ml Dolcela šlaga 5+ s biljnom masti
- 160 g mascarponea
- 120 g šećera
- 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
PRELJEV ZA TORTE
- 1 vrećica Dolcela crvenog preljeva za torte
- 2 žlice šećera
- 250 ml vode
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu s pomičnim obrubom promjera 22 centimetara. Na dno kalupa postavite papir za pečenje.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Sada dodajte jedno po jedno jaje miješajući između dodavanja.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
- Biskvit stavite u kalup, po potrebi poravnate površinu te ga pecite oko 25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Gotov biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
- Ohlađeni biskvit vratite u kalup s pomičnim obrubom. Ako imate acetatnu foliju tada je postavite s unutarnje strane obruba, ako nemate acetatnu foliju samo preskočite ovaj korak. Biskvit namočite mlijekom te stavite po strani dok pripremate mousse.
MOUSSE OD JAGODE
- Jagode usitnite u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Potom ih procijedite kroz sito.
- Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta.
- Nakon 10 minuta odvojite 1/4 pirea pa ga dodajte želatini. Posudu u kojoj je želatina s jagodama ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati).
- Želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone, vrhnje za šlag (hladno), šećer i aromu vanilije. Miksajte dok vam krema ne postane srednje čvrsta (treba biti čvrsta, ali ne kao kad tučete vrhnje za šlag).
- Kremi postepeno dodajte pire od jagoda i sve dobro sjedinite špatulom.
- Mousse od jagoda stavite na biskvit te poravnajte površinu.
- Spremite u hladnjak na sat vremena pa prelijte preljevom.
PRELJEV ZA TORTE
- Pomiješajte sadržaj vrećice s 2 žice šećera i 3 žlice hladne vode koje ste oduzeli od 250 ml vode.
- Ostatak vode zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i miješajući ponovno zagrijte do vrenja.
- Preljev hladite nekoliko minuta, primijetit ćete da se počeo stvrdnjavati. Kada se preljev ohladio prelijte ga preko ohlađenog moussea.
- Vratite u hladnjak na najmanje pola sata, a možete i na duže.
- Maknite obruč te tortu prebacite na podlogu za serviranje, tanjur ili stalak.
- Ukrasite svježim jagodama.