Nisu ni krafne, ni fritule, oni su najslađi mišići čestitari na svijetu. Mala, slatka pržena peciva u obliku mišića su kao stvorena za blagdanski stol.

 

Tijesto možete raditi sa suhim voćem ili bez, jednako su ukusni. Mišići nisu zahtjevni za izradu, a rezultat je presladak. Možete ih poslužiti uz kavu i ostale blagdanske kolače, kao snack ili za večeru, za druženje s najmilijima i sl.

 

Za koju god se opciju odlučili, maleni čestitari će se savršeno uklopiti i zasladiti svaki stol.

 

 

 

 

 

MIŠIĆI ČESTITARI

SASTOJCI

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g mlijeka,mlako
  • 14 g suhog kvasca
  • 60 g šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • korica pola naranče i limuna
  • 80 g maslaca, sobne temperature

DODATNO

  • listići badema, za uši
  • grožđice, za oči
  • čačkalice, za rep
  • konopčić po želji, za rep
  • ulje za prženje

PRIPREMA

TIJESTO

  1. Odvojite pola količine mlijeka (125 g), neka vam bude mlako. Mlijeku dodajte suhi kvasac, žlicu šećera i 65 g brašna. Sve dobro promiješajte, poklopite prozirnom folijom i ostavite pola sata da odmori i da se kvas aktivira.
  2. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte prethodno razmućene žumanjke, preostalo mlijeko i šećer te naribanu koricu naranče i limuna. Mikserom povežite smjesu. Sada dodajte preostalo brašno, sol i maslac sobne temperature.
  3. Tijesto izradite pomoću kuke na mikseru ili ručno. Mijesite ga dok ne postane kompaktno, glatko i sjajno. Za ovaj korak će vam trebati 7 – 10 minuta.
  4. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te je prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, od 45 minuta do 1,5 sat.

OBLIKOVANJE I PRŽENJE

  1. Tijesto kratko premijesite, odvojite manje kuglice pa ih oblikujte u izgled mišića (prednja strana neka bude malo špicastija). Postavite uši od dva komada listića od badema. Grožđicu usitnite pa od dva komadića izradite oči te ih umetnite u tijesto. Neka vam svaki mišić odmori još 15 – 20 minuta.
  2. U loncu s debljim dnom ugrijte ulje za prženje (175 stupnjeva ili kada se oko drške od drvene žlice koju ste uronili u ulje krenu stvarati mjehurići), potom smanjite vatru na laganu.
  3. Mišiće pržite par minuta, odnosno dok vam ne porumene s obje strane. Ako vam oči od grožđica ii uši ispadnu prilikom prženja, naknadno zabodite nove.
  4. Mišiće ocijedite na pripremljenom papirnatom ručniku. Ohladite prije postavljanja repa.

IZRADA REPA

  1. Konopčić iskidajte na dužinu čačkalice. Pri vrhu zavežite čvor pa vrh konopčića (od čvora prema kraju) raspletite kako bi postigli čupavi završetak repa. Pomoću ljepila zalijepite čačkalicu i konopčić tako da zalijepite onaj dio do čvora, a da raščupani kraj repića ostane nezalijepljen.
  2. Vrh čačkalice bi trebao ostati slobodan (bez konopčića) te ćete njega ubosti u mišića.
  3. Ako vam izrada repa djeluje komplicirano možete samo zabosti čačkalice.

TIPS & TRICKS

  • Ako želite tijesto sa suhim voćem poput grožđica, kandiranih korica limuna i naranče ili brusnica, tada 100 g suhog voća namočite pola sata prije pripreme tijesta u mlakoj vodi. Ocijeđeno suho voće dodajte tijestu pri kraju njegove izrade. Ostali koraci su isti.

Dobar tek!