Nisu ni krafne, ni fritule, oni su najslađi mišići čestitari na svijetu. Mala, slatka pržena peciva u obliku mišića su kao stvorena za blagdanski stol.
Tijesto možete raditi sa suhim voćem ili bez, jednako su ukusni. Mišići nisu zahtjevni za izradu, a rezultat je presladak. Možete ih poslužiti uz kavu i ostale blagdanske kolače, kao snack ili za večeru, za druženje s najmilijima i sl.
Za koju god se opciju odlučili, maleni čestitari će se savršeno uklopiti i zasladiti svaki stol.
MIŠIĆI ČESTITARI
SASTOJCI
- 500 g glatkog brašna
- 250 g mlijeka,mlako
- 14 g suhog kvasca
- 60 g šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- korica pola naranče i limuna
- 80 g maslaca, sobne temperature
DODATNO
- listići badema, za uši
- grožđice, za oči
- čačkalice, za rep
- konopčić po želji, za rep
- ulje za prženje
PRIPREMA
TIJESTO
- Odvojite pola količine mlijeka (125 g), neka vam bude mlako. Mlijeku dodajte suhi kvasac, žlicu šećera i 65 g brašna. Sve dobro promiješajte, poklopite prozirnom folijom i ostavite pola sata da odmori i da se kvas aktivira.
- Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte prethodno razmućene žumanjke, preostalo mlijeko i šećer te naribanu koricu naranče i limuna. Mikserom povežite smjesu. Sada dodajte preostalo brašno, sol i maslac sobne temperature.
- Tijesto izradite pomoću kuke na mikseru ili ručno. Mijesite ga dok ne postane kompaktno, glatko i sjajno. Za ovaj korak će vam trebati 7 – 10 minuta.
- Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te je prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, od 45 minuta do 1,5 sat.
OBLIKOVANJE I PRŽENJE
- Tijesto kratko premijesite, odvojite manje kuglice pa ih oblikujte u izgled mišića (prednja strana neka bude malo špicastija). Postavite uši od dva komada listića od badema. Grožđicu usitnite pa od dva komadića izradite oči te ih umetnite u tijesto. Neka vam svaki mišić odmori još 15 – 20 minuta.
- U loncu s debljim dnom ugrijte ulje za prženje (175 stupnjeva ili kada se oko drške od drvene žlice koju ste uronili u ulje krenu stvarati mjehurići), potom smanjite vatru na laganu.
- Mišiće pržite par minuta, odnosno dok vam ne porumene s obje strane. Ako vam oči od grožđica ii uši ispadnu prilikom prženja, naknadno zabodite nove.
- Mišiće ocijedite na pripremljenom papirnatom ručniku. Ohladite prije postavljanja repa.
IZRADA REPA
- Konopčić iskidajte na dužinu čačkalice. Pri vrhu zavežite čvor pa vrh konopčića (od čvora prema kraju) raspletite kako bi postigli čupavi završetak repa. Pomoću ljepila zalijepite čačkalicu i konopčić tako da zalijepite onaj dio do čvora, a da raščupani kraj repića ostane nezalijepljen.
- Vrh čačkalice bi trebao ostati slobodan (bez konopčića) te ćete njega ubosti u mišića.
- Ako vam izrada repa djeluje komplicirano možete samo zabosti čačkalice.
TIPS & TRICKS
- Ako želite tijesto sa suhim voćem poput grožđica, kandiranih korica limuna i naranče ili brusnica, tada 100 g suhog voća namočite pola sata prije pripreme tijesta u mlakoj vodi. Ocijeđeno suho voće dodajte tijestu pri kraju njegove izrade. Ostali koraci su isti.
Dobar tek!