Mini torte od limuna, maka i meringue su nježne i decentne tortice koje osvajaju svojim izgledom i kombinacijom okusa. Ove tortice uvijek izmame najviše komentara i preuzmu ulogu zvijezde stola i to baš svaki put.
Kombinacija limuna i maka je najdivnija ikad. Biskvit je osvježavajuć, nježan i sočan. I te točkice! Krema je na bazi sirnog namaza i limuna. U kombinaciji s biskvitom se tako lijepo nadopunjuje. Vi možete koristiti nju ili bilo koju po vašem izboru. Po želji, tortu možete završiti samo s kremom, ne trebate je oblagati sa Swiss meringue-om.
Swiss meringue-a, osim što torti daje poseban izgled, okuse podigne na razinu više. Kombinacija sočnog biskvita, limuna, maka te kreme i Swiss meringue su predivni u zajedničkoj kombinaciji.
Tortu možete raditi i u klasičnom obliku, s promjerom od 18 cm. U pripremi sam vam napisala sve opcije.
MINI TORTE OD LIMUNA, MAKA I MERINGUE
SASTOJCI
BISKVIT
- 3 jaja L veličine, sobne temperature
- 220 g šećera
- 300 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 170 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 50 g sjemenki maka
- 100 ml soka od limuna
- korica od 2 limuna
KREMA
- 300 g sirnog namaza, sobne temperature
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica pola limuna
- sok pola limuna
SWISS MERINGUE
- 4 bjelanjka (od L jaja), oko 120 g
- 200 g šećera (sitnije mljeven)
- 1/2 žličice cream of tartara ili 1 žličica octa (alkoholni)
PRIPREMA
- Pripremite 6 okruglih kalupa promjera 10 cm ili dva kalupa promjera 18 cm. Biskvit možete ispeći i u jednoj posudi okvirnog promjera 20 x 30 cm.
- Neovisno koji kalup koristili, dno mu obložite papirom za pečenje,a rubove namastite.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- U posudi pomiješajte brašno, mak, sol i prašak za pecivo pa ostavite po strani.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte koricu od limuna pa sve povežite.
- Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Sada dodajte pola suhih sastojaka (brašno,mak), kratko povežite mikserom pa dodajte mlijeko i sok od limuna.
- Na kraju umiješajte preostale suhe sastojke.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe ili je stavite u posudu za pečenje.
- Pecite 17 – 22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ili biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
KREMA
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite sirni namaz i maslac dok ne postanu potpuno kremasti. Koristite lopaticu od električnog miksera ili spiralne nastavke na klasičnom mikseru. Dodajte šećeru u prahu, vaniliju, sok i koricu limuna pa mikserom (krenite od najmanje brzine kako vam šećer u prahu ne bi zaprašio radnu površinu) sve sjedinite. Kremu možete odmah koristiti.
SLAGANJE TORTE (DIO DO SWISS MERINGUE)
- Ako radite mini torte i koristili ste 6 manjih kalupa tada svaki od 6 biskvita prepolovite uzdužno – dobit ćete 12 biskvita. Ako ste koristili jednu posudu tada okruglim kalupom za kekse ili krafne izrežite 6 okruglih biskvita. Svaki prepolovite uzdužno kako bi dobili 12 biskvita.
- Ako radite jednu klasičnu tortu tada biskvite (kalup promjera 18 cm) prepolovite uzdužno kako bi dobili 4 biskvita.
- Na tri tanjurića ili na pladanj za tortu postavite prvi biskvit. Na Premažite kremom, postavite drugi biskvit, ponovo premažite kremom, zatim treći biskvit pa premažite kremom i na kraju postavite i zadnji, četvrti biskvit. Cijelu tortu premažite tankim slojem kreme i spremite u hladnjak dok ne napravite Swiss meringue.
SWISS MERINGUE
- Meringue napravite prije samog korištenja.
- Bjelanjke sobne temperature i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili u posudu otpornu na toplinu.
- U lonac s debljim dnom stavite vodu i pustite da zakuha, na lonac postavite posudu s bjelanjcima i šećerom pazeći da ne uranja u kipuću vodu.
- Bjelanjke i šećer cijelo vrijeme miješajte pjenjačom dok se sav šećer ne otopi. Trebat će vam nekoliko minuta. Provjerite pod prstima je li se sav šećer otopio.
- Posudu maknite s pare, pobrišite joj dno. Bjelanjcima dodajte cream of tartar ili žličicu octa pa miksajte na najjačoj brzini dok ne postignete sjajnu i čvrstu meringueu.
- Tortice ili tortu izvadite iz hladnjaka pa ih/ju obložite meringue-om.Možete je nanositi žlicom a oblikovati špatulom.
- Nakon što ste nanijeli meringue-u brenerom prođite po torti.
- Odmah poslužite. Držite u hladnjaku te potrošite unutar 3 dana.
Dobar tek!