Mini torte od limuna, maka i meringue su nježne i decentne tortice koje osvajaju svojim izgledom i kombinacijom okusa. Ove tortice uvijek izmame najviše komentara i preuzmu ulogu zvijezde stola i to baš svaki put.

 

Kombinacija limuna i maka je najdivnija ikad. Biskvit je osvježavajuć, nježan i sočan. I te točkice! Krema je na bazi sirnog namaza i limuna. U kombinaciji s biskvitom se tako lijepo nadopunjuje. Vi možete koristiti nju ili bilo koju po vašem izboru. Po želji, tortu možete završiti samo s kremom, ne trebate je oblagati sa Swiss meringue-om.

 

Swiss meringue-a, osim što torti daje poseban izgled, okuse podigne na razinu više. Kombinacija sočnog biskvita, limuna, maka te kreme i Swiss meringue su predivni u zajedničkoj kombinaciji.

 

Tortu možete raditi i u klasičnom obliku, s promjerom od 18 cm. U pripremi sam vam napisala sve opcije.

 

 

MINI TORTE OD LIMUNA, MAKA I MERINGUE

SASTOJCI

BISKVIT

  • 3 jaja L veličine, sobne temperature
  • 220 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 170 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g sjemenki maka
  • 100 ml soka od limuna
  • korica od 2 limuna

KREMA

  • 300 g sirnog namaza, sobne temperature
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica pola limuna
  • sok pola limuna

SWISS MERINGUE

  • 4 bjelanjka (od L jaja), oko 120 g
  • 200 g šećera (sitnije mljeven)
  • 1/2 žličice cream of tartara ili 1 žličica octa (alkoholni)

PRIPREMA

  1. Pripremite 6 okruglih kalupa promjera 10 cm ili dva kalupa promjera 18 cm. Biskvit možete ispeći i u jednoj posudi okvirnog promjera 20 x 30 cm.
  2. Neovisno koji kalup koristili, dno mu obložite papirom za pečenje,a rubove namastite.
  3. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  4. U posudi pomiješajte brašno, mak, sol i prašak za pecivo pa ostavite po strani.
  5. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte koricu od limuna pa sve povežite.
  6. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  7. Sada dodajte pola suhih sastojaka (brašno,mak), kratko povežite mikserom pa dodajte mlijeko i sok od limuna.
  8. Na kraju umiješajte preostale suhe sastojke.
  9. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe ili je stavite u posudu za pečenje.
  10. Pecite 17 – 22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  11. Biskvite ili biskvit ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

KREMA

  1. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite sirni namaz i maslac dok ne postanu potpuno kremasti. Koristite lopaticu od električnog miksera ili spiralne nastavke na klasičnom mikseru. Dodajte šećeru u prahu, vaniliju, sok i koricu limuna pa mikserom (krenite od najmanje brzine kako vam šećer u prahu ne bi zaprašio radnu površinu) sve sjedinite. Kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE TORTE (DIO DO SWISS MERINGUE)

  1. Ako radite mini torte i koristili ste 6 manjih kalupa tada svaki od 6 biskvita prepolovite uzdužno – dobit ćete 12 biskvita. Ako ste koristili jednu posudu tada okruglim kalupom za kekse ili krafne izrežite 6 okruglih biskvita. Svaki prepolovite uzdužno kako bi dobili 12 biskvita.
  2. Ako radite jednu klasičnu tortu tada biskvite (kalup promjera 18 cm) prepolovite uzdužno kako bi dobili 4 biskvita.
  3. Na tri tanjurića ili na pladanj za tortu postavite prvi biskvit. Na Premažite kremom, postavite drugi biskvit, ponovo premažite kremom, zatim treći biskvit pa premažite kremom i na kraju postavite i zadnji, četvrti biskvit. Cijelu tortu premažite tankim slojem kreme i spremite u hladnjak dok ne napravite Swiss meringue.

SWISS MERINGUE

  1. Meringue napravite prije samog korištenja.
  2. Bjelanjke sobne temperature i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili u posudu otpornu na toplinu.
  3. U lonac s debljim dnom stavite vodu i pustite da zakuha, na lonac postavite posudu s bjelanjcima i šećerom pazeći da ne uranja u kipuću vodu.
  4. Bjelanjke i šećer cijelo vrijeme miješajte pjenjačom dok se sav šećer ne otopi. Trebat će vam nekoliko minuta. Provjerite pod prstima je li se sav šećer otopio.
  5. Posudu maknite s pare, pobrišite joj dno. Bjelanjcima dodajte cream of tartar ili žličicu octa pa miksajte na najjačoj brzini dok ne postignete sjajnu i čvrstu meringueu.
  6. Tortice ili tortu izvadite iz hladnjaka pa ih/ju obložite meringue-om.Možete je nanositi žlicom a oblikovati špatulom.
  7. Nakon što ste nanijeli meringue-u brenerom prođite po torti.
  8. Odmah poslužite. Držite u hladnjaku te potrošite unutar 3 dana.

 

Dobar tek!