Blagdansko vrijeme je idealno za izradu keksića. Jedni od mojih omiljenih su klasični keksići s maslacem ili shortbread keksići.

 

Ove godine sam ih odlučila napraviti po uzoru na keksiće koje možemo naći u metalnim kutijama. Sigurna sam da ste barem jednom dobili ovakvu kutiju s keksićima ili da vaše mame i bake u jednoj takvoj drže konac, igle i sl.

 

Za izradu ovih keksića vam treba nekoliko sastojaka, ne trebate imati posebne kalupe, a oblik možete prilagoditi vašim željama.

 

Ja sam kombinirala 5 različitih oblika, s tim da sam okrugle slagala na tri mjesta. Ovakva kutija je predivan poklon, ali i ukras na stolu za vrijeme blagdana.

 

 

KEKSI S MASLACEM ZA KUTIJU

SASTOJCI

 • 295 g maslaca sobne temperature
 • 145 g šećera u prahu
 • 1 žličica ekstrakta vanilije
 • 2 žumanjka jaja L veličine
 • 415 g glatkog brašna
 • prstohvat soli

DODATNO

 • šećer za posipanje keksića
 • metalna ili kartonska kutija
 • papirnate posudice za muffine

PRIPREMA

 1. U zdjeli od električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac sobne temperature te ga izradite mikserom. Dodaje šećer u prahu pa nastavite miksati, prvo lagano a potom na jačoj brzini. Maslacu i šećeru dodajte žumanjke i mikserom sve povežite. Sada dodajte ekstrakt vanilije i sol.
 2. Smjesi dodajte brašno pa mikserom povežite smjesu.
 3. Tijesto izvadite na prozirnu alu foliju i omotajte ga.
 4. Prebacite ga u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
 5. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na tri lima za pečenje postavite papir za pečenje.
 6. Ako ćete raditi oblik sa zvjezdastim nastavkom (u sredini)  tada dio tijesta odvojite sa strane. Preostalo tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje. Neka vam tijesto bude debelo  2- 3 mm.
 7. Ja sam kutijicu slagala u dva reda, u svakoj papirnatoj posudici sam složila tri keksića. Kutijica ukupno sadrži 42 keksića. Ja sam radila 6 većih pravokutnika, 6 manjih pravokutnika, 6 pereca, 18 okruglih keksića i 6 keksića sa zvjezdastim nastavkom. Kalup sam koristila samo za okrugle i zvjezdaste keksiće, ostale sam rezala nožem.
 8. Za zvjezdaste keksiće dio tijesta koje ste odvojili (pazite da je omekšalo) stavite u slastičarsku vrećicu s većim zvjezdastim nastavkom. Istisnite tijesto u dugu “cijev”. Iskidajte tijesto na dužinu po želji pa ga zarolajte u krug.
 9. U posudu uspite šećer pa svaki keksić uvaljajte.
 10. Uvaljanje keksiće posložite na lim za pečenje s malim razmakom između svakog keksića.
 11. Pecite ih 7 – 10 minuta. Čim vam krenu tamniti rubovi keksića izvadite ih vani.
 12. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje pa ih potom posložite u papirnate posudice i u kutiju.
 13. Keksići će ostati svježi do 10 dana.

 

Dobar tek!