Medena pita je jedan od mojih najdražih kolača. U našoj obitelji se sprema oduvijek. Sjećam se da bi bila na svim našim rođendanima i blagdanima. I uvijek bi prva nestala sa stola.

 

Kao malena bi gledala mamu kako razvlači kore na poleđini lima i onaj miris svježe pečenih, toplih kora mi je bio nešto najljepše. Toliko smo voljeli ovaj kolač, da bi nam ga mama kao malenima, bratu i meni (čitaj meni) skrivala kako bi pojeli i nešto drugo poput ručka ili užine.

 

Danas, nakon što sam probala mnoge divne kolače, medena pita i dalje stoji na samom vrhu omiljenih kolača.

 

Naziv je dobila po medu koji se stavlja u kore, ne prevladava, ali joj daje posebnu aromu. Ujedno, savjetujem vam da koristite mast, ali ako ne želite, zamijenite je maslacem. Ja kore radim kao i moja mama, na starinski način nad loncem i vatrom.

 

Jednostavno je i brzo gotovo, najbolje da odmah krenemo na recept!

MEDENA PITA

SASTOJCI

KORE

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • 3 žlice meda
  • 60 g masti
  • 450 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone

KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica brašna
  • 180 g šećera
  • 1 vrečica vanilin šećera
  • 250 g maslaca

ČOKOLADNI PRELJEV

  • 150 g čokolade za kuhanje (minimalno s 60% udjela kakaa)
  • 150 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA

KORE

  1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva.
  2. U zdjelu stavite brašno i sodu bikarbonu.
  3. U posebnoj zdjeli mikserom pjenasto izradite jaja, šećer i vanilin šećer.
  4. Lonac s debljim dnom ( ja koristim onaj od 3 l), stavite na srednje jaku vatru. Uspite izmiksano jaje i šećer, potom dodajte mast i med.
  5. Kada vam se svi sastojci zagriju (dvije minute su dovoljne) smanjite vatru na laganu pa dodaje brašno. Cijelo vrijeme miješajte kuhačom dok vam smjesa ne postane kompaktna. Ovo ide brzo, upotrijebite malo snage kako bi umiješali brašno u tekuće sastojke.
  6. Kada je tijesto povezano maknite lonac s vatre, tijesto ostavite u njemu.
  7. Tijesto ćemo valjati toplo. Padelu za pečenje dimezija 35 x 22 centimetra ( neka vam budu slične dimezije radi debljine kore) okrenite naopako pa je pobrašnite.
  8. Odvojite 1/3 toplog tijesta (pečemo tri kore) i razvaljajte ga na poleđini padele. Tijesto se valja lagano.
  9. Ispecite ga tako razvaljanog (s okrenutom padelom) najviše 7 minuta, odnosno dok vam kora ne poprimi lijepu svijetlo rumenu boju.
  10. Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi.
  11. Ponovite isti postupak s preostale dvije kore.

Dok se kore hlade, napravit ćemo kremu.

  1. Brašno stavite u lonac, dodajite mu postepeno mlijeko. Cijelo vrijeme pjenjačom miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
  2. Kada ste svo mlijeko usuli u brašno, smjesu stavite na srednje jaku vatru i cijelo vrijeme miješajte.
  3. Kada se smjesa ukuha (za nekoliko minuta) maknite je s vatre i pustite da se ohladi.
  4. Maslac sobne temperature dobro izradite sa šećerom i vanilin šećerom, neka vam bude kremasto.
  5. Zatim maslacu i šećeru dodajte ohlađeno mlijeko i brašno.
  6. Gotovu kremu stavite po strani.

ČOKOLADNA GLAZURA

  1. Čokoladni preljev radite netom prije slaganja kolača.
  2. Čokoladu izlomite na manje kockice.
  3. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja (pazite da ne zavrije).
  4. Vrhnje ulijte u čokoladu i lagano miješajte dok glazura ne postane kompakna i povazana.
  5. Neka se malo ohladi pa s glazurom prelijte kolač.

SLAGANJE

  1. U padelu ili na lim za pečenje (ja koristim lim veće dimenzje od kora) postavite prvu koru.
  2. Polovicom kreme ravnomjerno premažite donju koru. Na nju postavite drugu koru pa je lagano pritisnite kako bi se sve sjedinilo.
  3. Premažite je drugom polovicom kreme.
  4. Postavite zadnju (treću) koru i nju također lagano utisnite rukama.
  5. Zadnju koru prelijte glazurom.
  6. Kolač ohladite i ostavite da odstoji preko noći, a potom ga iskidajte u željene oblike. Ja ga kidam na dimenzije 6 x 4 centimetra.

 

Dobar tek!