Jesam li vam rekla da moja mama radi divne kolače. Doista! Jedan od njih je i ova pre ukusna pita. Tijesto je prhko, a nadjev sočan, kolač je jednostavan za pripremu i jedan od naših omiljenih.
Volim te klasične kolače uz koje sam odrasla i koji se nalaze u maminoj bilježnici s receptima. Vjerujem da sam od nje naslijedila ljubav prema slasticama i zahvalna sam joj što mi je predala toliko divnih recepata. Sve sam ih zapisala i raduje me što ću ih podijeliti s vama. Kako je vrijeme od jabuka, a pite svi obožavamo, ovaj recept je bio prvi odabir.
Sigurno znate što je dota. Tanjuriće na kojima sam poslužila pitu sam dobila od svoje bake za dotu. Dugo ih je čuvala u želji da jednom krase moju kuhinju. A sada krase i kuhinju i moj blog.
Ovaj kolač trebate imati u svojoj kuharici. Vjerujte mi!
MAMINA PITA OD JABUKA
SASTOJCI
ZA TIJESTO
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica praška za pecivo
ZA NADJEV
- 1 kg kiselih jabuka ( 5-6 kom)
- sok pola limuna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g badema, grubo sjeckanih
- PRIPREMA
- Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje.
- Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
- Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade.
- Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namastite i pobrašnite.
- Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
- Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa.
- Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
- Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo.
- Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.
- Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Topao kolač pospite šećerom u prahu.
- Poslužite ga ohlađenog.
- TIPS & TRICKS
- Kolač je najukusniji s kiselkastijim jabukama, no, ako vaše nisu kisele pokapajte ih s cijelim sokom limuna.
- Bademe usitnite na krupnije komade, po vašoj želji. Ja ih nožem kidam na veće komade, dok ih moja mama usitni na krupnije mljevene komadiće.
- Jabuke dobro iscijedite da vam ne namoće donju koru tijesta. Kolač je jako sočan, ne brinite se za suhoću.
Dobar tek!
Napravila sam ovu pitu prije 2 dana.
Djelovala mi je u receptu samo kao ok recept i odlučila sam ju praviti doslovno kako je i napisano. Jednia razlika je što sam u nadjev stavila možda mrvicu više šećera nego je napisano ali zaista malo više.
Ovo je bez sumnje najbolja pita koju sam IKAD jela. Odlično je ispala, tijesto, nadjev, sve..
Vizualno su moje kore ispale nešto tanje ali postojane, čvrste, i prhke u savršenom omjeru. Nadjev je bio preukusan.
Hvala vam puno i pratim i dalje!!!
Hvala ti puno draga Anderja,
Jedva čekam mami prenijeti tvoju poruku, sigurna sam da će je jako obradovati. Hvala ti još jednom.
Lp,
Nina