Kada spominjemo comfort food onda je ovo jelo jedno od najčešćih odabira. Mac and cheese je toliko popularan da, ako ga niste jeli, sigurno ste čuli za njega.

 

 

Makaroni u savršeno kremastom umaku od sira, zapečeni u pećnici, s hrskavom površinom. Ovo jelo je užitak!

 

 

Početkom 20. stoljeća mac and cheese se proslavio u Americi. Osim sto se počeo pojavljivati u raznim kuharicama, izašla je i njegova instant verzija u kutiji. Jelo je zadržalo svoju kremastu strukturu, bilo je gotovo za tren i dostupno svima. Ovo se pokazalo kao dobitna kombinacija.

 

 

Ubrzo je postalo jedno od najpoznatijih jela Amerike. Ja ga volim jer sadrži moja dva omiljena sastojka- tjesteninu i sir.

 

 

Mac and cheese u pravilu možete raditi i s drugom vrstom tjestenine. Bitno je da birate šuplju tjesteninu koja će zadržati umak u sebi. Meni su makaroni daleko najdraži, ipak pričamo o mac and cheeseu, zar ne?

 

 

Ja kombiniram dvije vrste sira. Cheddar mi je obavezan i bez njega mi to definitivno nije to. Drugu vrstu sira možete prilagoditi vašim željama. Možete koristiti neki od mekanih vrsta, možete koristiti tvrde sireve, mozzarellu itd. Ja uglavnom koristim gaudu, podravec i sl.

 

 

 

Zapeči ili ne zapeči? Definitivno zapeči! U pećnici se svi okusi dodatno povežu i dobijete divnu zlatnu koricu na vrhu. Ali, ako vam se žuri ili ne želite paliti pećnicu, mac and cheese možete i poslužiti bez da ga prethodno zapečete.

 

 

Ja površinu volim posuti s malo krušnih mrvica. Ovako se radi i u originalnom receptu. Krušne mrvice pomognu da se postigne ta hrskava površina. Vi možete i ne morate. Također, možete pojačati krušne mrvice s dvije žlice na četiri, možete ih pomiješati s parmezanom i tako posuti. Na vama je da odaberete vašu verziju. Šta god odlučili nećete pogriješiti.

 

MAC AND CHEESE (MAKARONI SA SIROM)

ZA 4 OSOBE
SASTOJCI
  • 400 g makarona
  • 50 g maslaca
  • 50 g glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 250 g cheddar sira
  • 100 g gaude
  • sol, bijeli papar
  • 1/3 žličice muškatnog oraščića
  • 2 žlice krušnih mrvica
PRIPREMA

UMAK OD SIRA

  1. Ugrijte mlijeko. Obje vrste sira naribajte i ostavite po strani.
  2. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i priprmite posudu za pečenje dimenzija 25 x 40 cm.
  3. U lonac s debljim dnom stavite maslac. Neka vam vatra bude srednje jaka.
  4. Kada se maslac krene topiti dodajte brašno i miješajte dvije minute, odnosno dok vam brašno ne poprimi blago rumenu boju.
  5. Postepeno dodajte zagrijano mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte začine (sol, bijeli papar i muškatni oraščić).
  6. Sada dodajte obje vrste naribanog sira i miješajte dok se potpuno ne rastope.

MAKARONI

  1. U međuvremenu stavite grijati vodu u novi lonac. Posolite.
  2. Kada voda zakuha dodajte makarone.
  3. Kuhajte ih oko 3 minute, dovoljno je da budu napola skuhani.
  4. Procijedite (nikako ne ispirati) i dodajte umaku od sira. Dobro promiješajte.

PEĆNICA

  1. Makarone sa sirom prebacite u posudu za pečenje. Pospite krušnim mrvicama.
  2. Zapecite 20 minuta, odnosno dok vam gornji sloj ne poprimi lijepu rumenu boju.
  3. Odmah poslužite.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako mac and cheese ne želite zapeči, tada tjesteninu skuhajte da bude al dente.