Mekani, ukusni kolač citrusnog okusa, pečen u kalupu za kuglof. Miriše na jutarnju kavu i trenutak mira u kojem djeca još uvijek spavaju. Miriše mi i na popodne, na trenutke s prijateljicama, razgovore u kojima govorimo u isti glas. I smijeh. Miriše mi i na večer, deku i film. Ovaj kolač mi je za sve.

Ako volite mekane biskvite i citrusne tonove u pozadini, na pravoj ste stranici.

 

Zašto Limoncello? Limoncello je liker od limuna koji je jedan od sastojaka kolača. Ja koristim onaj od Adria-e. Ako ne želite, liker uvijek možete zamijeniti svježim sokom od limuna, ali nema potrebe. Liker se ne osjeti, samo daje posebnu citrusnu aromu kolaču. Meni je neizostavan sastojak.

LIMONCELLO KOLAČ OD LIMUNA

SASTOJCI

  •  275 g glatkog brašna
  • 115 g maslaca
  • 215 g šećera
  • 4 jaja
  • 150 g grčkog jogurta
  • ribana korica jednog limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 žličice likera od limuna, ja koristim Adria liker od limuna ( ili dvije žličice svježeg soka od limuna)
  • prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo

ZA GLAZURU OD LIMUNA I ŠEĆERA

  • sok jednog limuna
  • 225 g šećera u prahu

DODATNO ( ZA POSIPANJE)

  • 50 g šećera
  • korica pola limuna
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Kalup za kuglof promjera 22-26 centimetara (ovisno koji imate) namastite i pobrašnite.
  3. Maslac otopite i ostavite po strani da se ohladi.
  4. U čistoj posudi pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilij šećerom ( smjesa treba postati svjetlo žuta i uduplati se, miksajte najmanje 5 minuta).
  5. Zasebno u posudi prosijte brašno pa mu dodajte prašak za pecivo i sol. Promiješajte.
  6. Jajima i šećeru dodajte grčki jogurt i maslac, sjedinite sastojke špatulom ili mikserom na najlaganijem modu.
  7. Dodajte brašno, polako ga umiješajte mikserom ili špatulom.
  8. Smjesu uspite u pripremljen kalup i pecite 35- 40 minuta, odnosno dok test čačkalicom ne pokaže da je kolač pečen.
  9. Pečeni kolač ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.

GLAZURA OD LIMUNA I ŠEĆERA U PRAHU

  1. Šećeru u prahu dodajte svježi sok od limuna.
  2. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, a glazura postane kompaktna.
  3. Ako vam je glazura rijetka, dodajte još šećera u prahu i obrnuto. Ako je gusta, dodajte sok od limuna.
  4. Glazura treba biti bijele boje i takve gustoće da sa žlice kapa u gušćem mlazu, a ne da rijetko teče.
  5. Gotovu glazuru prelijte po kolaču. Ja to radim kuhinjskom žlicom. U žlicu uzmem glazuru i polijevam kolač.
  6. Za kraj, kolač po vrhu pospite mješavinom šećera i ribane korice limuna.

 

TIPS & TRICKS
  • Uvijek koristite limune iz provjerenog uzgoja.
  • Za biskvit je jako bitno pjenasto umutiti jaja i šećer, ovaj korak odradite pažljivo.
  • Prvih pola sata ne otvarajte pećnicu kako vam biskvit ne bi “pao” od promjene temperature.
  • Ako ne znate, test čačkalicom se radi kako bi se provjerilo je li biskvit pečen. Radi se tako da se po sredini biskvita ubode čačkalica, potom se izvadi. Ako je čačkalica suha, biskvit je pečen. No, ako je vlažna, odnosno komadići biskvita su se zalijepili za nju, tada jos nije gotov.

 

Dobar tek!