Kolač od limuna je pravi klasik među kolačima. Peče se u kalupu od kruha zbog čega se i naziva lemon loaf cake ili kolač u obliku štruce. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu i divno ide uz popodnevna druženja, kavu ili čaj.
Kod kolača od limuna mi je najvažnije da je sočan i da se lijepo osjeti limun. Za samu sočnost biskvita je bitno da se pridžavate mjera u receptu, da vam maslac bude sobne temperature i da kolač ne prepečete.
Ujedno, dio s namakanjem nemojte preskočiti. Kolač možete namakati u soku od limuna za intezivniji okus, možete soku od limuna dodati malo vode (kao ja) i tako namakati, a možete i naparaviti sirup od vode i šećera (pod tips & tricks je opis).
Kolač se preljeva glazurom od šećera, mlijeka i limuna. Meni je s njom najukusniji. Baš se zaokruže okusi. Vi, naravno, možete i ne morate koristiti glazuru (uvjeravam vas da je s njom preukusan). Ako neće koristiti glazuru tada kolač možete samo namakati sa sirupom kojem ste dodali sok jednog limuna.
KOLAČ OD LIMUNA (LEMON LOAF CAKE)
SASTOJCI
- 190 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 175 g maslaca sobne temperature
- 165 g šećera
- 2 jaja L veličine
- korica 1 limuna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica arome vanilije
- 60 ml mlijeka
- 60 ml svježe cjeđenog soka od limuna (jedan limun)
GLAZURA
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica svjeđe cjeđenog soka od limuna
DODATNO
- sok od 2 limuna za namakanje + 2 žlice vode
PRIPREMA
KOLAČ
- Pripremite kalup za kruh (moj je dimenzija 12 x 28 cm). Postavite papir za pečenje kako bi lakše izvadili kolač. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavite po strani.
- U zasebnoj posudi maslac sobne temperature pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte jaje po jaje mikajući mikserom između svakog dodavanja.
- Dodajte aromu vanilije i koricu limuna. Ponovo sve izmiksajte.
- Dodajte polovicu brašna, mlijeko i sok od limuna. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini sve sjedinite.
- Dodajte preostalo brašno i pomješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Smjesu stavite u kalup, po potrebi poravnajte površinu kolača.
- Kolač pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
- Premažite ga nekoliko puta sa svježe cjeđenim sokom od limuna pomješanim s 2 žlice vode. Koristite se s kuhinjskim kistom.
GLAZURA
- Kada se kolač ohladi pripremite glazuru.
- Pomješajte šećer u prahu s mlijekom i sokom limuna. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam glazura i dalje djeluje pregusta dodajte malo soka od limuna, ako vam djeluje rijetka dodajte malo šećera u prahu.
- Glazuru odmah prelijte preko kolača.
TIPS & TRICKS
- Kako napraviti sirup od vode i šećera? U lonac s debljim dnom uspite 200 g šećera i 240 ml vode. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i ostavite još 5 minuta kako bi se sav šećer rastopio. U sirup dodajte sok jednog limuna. Tekućinom premažite kolač nekoliko puta. Koristite kuhinjski kist.
Dobar tek!
Savršen je i to smo probali.
kad u kolac ide sirup od secera i vode? ili je to nevezano za ovaj kolac
Draga Goga, u uvodnom dijelu sam napisala da se ovaj kolač može namakati na više načina, ovisno koliko sočnosti u njemu volite. Ja ga namačem u soku od vode i limuna, no možete i u sirupu. Za one koji vole i žele raditi sa sirupom sam pod TIPS & TRICKS napisala kako ga napraviti, zato vam stoji ispod teksta taj opis.
Savršen kao i svi Ninini recepti. Radim ga upravo za poklon
Hvala ti mila! 🙂
Draga Nina! Hvala na receptu. Prema izgledu kolača, kalup bi bio tlocrtnih dimenzija 12×24 cm, tako ste mislili? Jer “promjer” bi bila oznaka za okrugli kalup…
Da, tako je. Krivo sam napisala i hvala za ispravak.
Jedan od dražih recepata.
Sočan, jednostavan i savršen za svaku prigodu.
Meni nes ne valja svaki put se slegne kao da ima previse maslaca
Draga Mateja,
To je taj omjer. Žao mi je što vam ne ispadne kako treba. Sobodno mi se javite s detaljima pa možemo zajedno vidjeti gdje je problem.